Založ si blog

TikTok čelí v USA možnému zákazu činnosti

Čínsky TikTok dokázal získať miliardu fanúšikov veľmi rýchlo a svojím úspechom ohrozuje všetkých technologických gigantov trhu. Jeho zákaz by ich rozhodne potešil.

TikTok, jedna z najväčších platforiem pre krátke videá, resp. jedna z prvých platforiem ponúkajúcich tento druh zábavy, čelí v USA možnému zákazu činnosti. Keď bola prvýkrát predstavená, zaznamenala veľký úspech a získala si pozornosť gigantov sociálnych médií, ako sú Meta a Snap. Spoločnosť Apmefx sa bude touto záležitosťou ďalej zaoberať a analyzovať potenciálny výsledok pre ich konkurenciu.

Potenciálny zákaz TikTok v USA

Výbor pre zahraničné veci Snemovne reprezentantov USA hlasoval za návrh zákona, ktorý by prezidentovi Joeovi Bidenovi umožnil zakázať TikTok, virálnu video aplikáciu patriacu čínskej spoločnosti ByteDance, ktorá uberá podiel na trhu zavedeným spoločnostiam sociálnych médií. TikTok v USA rýchlo rastie, podľa augustového prieskumu má viac ako miliardu používateľov mesačne a túto aplikáciu používa 67 % amerických tínedžerov. Narástli však obavy týkajúce sa ochrany osobných údajov kvôli čínskej materskej spoločnosti aplikácie, pričom Kongres už v decembri zakázal TikTok vo vládnych zariadeniach.

Takýto typ zákazu by bol doteraz najväčší, aký bol udelený spoločnostiam sociálnych médií. A ak sa tak stane, spoločnosti Meta, Snap a Google by z toho mohli mať veľký prospech. Zákonodarcovia musia prejsť ešte značný kus cesty, kým sa podarí stanoviť konkrétny zákaz TikToku, a to aj napriek legislatíve, ktorá bola tento týždeň predložená výboru. Ak tento návrh zákona schváli republikánmi kontrolovaná Snemovňa reprezentantov, Senát s demokratickou väčšinou bude musieť prijať jeho určitú verziu, čo by mohlo byť ťažké vzhľadom na odpor, ktorý už vyjadrili niektorí demokrati. Za predpokladu, že by prešiel Senátom, prezident Biden by sa ešte musel rozhodnúť, či ho podpíše alebo vetuje. TikTok už v minulosti čelil výzvam zo strany amerických predstaviteľov, keďže bývalý prezident Donald Trump oznámil, že plánuje túto aplikáciu zakázať prostredníctvom exekutívneho opatrenia už v roku 2020.

Prehľad akcií spoločnosti Meta

Akcie spoločnosti Meta Platforms sú kótované na burze Nasdaq v USA pod označením „META“. Cena akcie je v súčasnosti 184,90 USD za akciu, čo ju robí pomerne dostupnou a prístupnou pre mnohých investorov. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 479,38 miliardy USD. Spoločnosť nevypláca dividendy, neustále však investuje do rozvoja svojho podnikania. Cena akcie je volatilná, keďže v posledných rokoch sa pohybovala v rozmedzí od 224 USD do 91 USD.

ApmeFX-Svoren-Akcie Meta po obrovskom prepade v roku 2022 opat rastu

Pohyb akcií Meta Platforms za posledných päť rokov. (Zdroj: Investing)

Meta Platforms plánuje zrušiť tisíce pracovných miest 

Spoločnosť Meta Platforms sa chystá prepustiť tisíce zamestnancov v rámci nového kola znižovania počtu pracovných miest, ktoré je motivované finančnými cieľmi. Stane sa tak len niekoľko mesiacov po tom, čo Meta prepustila viac ako 11 000 zamestnancov. Meta plánovala znížiť počet zamestnancov a reorganizovať sa, čo odznelo vo viacerých vyhláseniach generálneho riaditeľa Marka Zuckerberga. Hromadné prepúšťanie v novembri bolo prvým v histórii spoločnosti a nové kolo škrtov by patrilo medzi najväčšie v technologických spoločnostiach, ako sú napríklad Alphabet Inc, materská spoločnosť Googlu, a Microsoft Corp.

Záver

Potenciálny zákaz TikToku v Spojených štátoch by mohol mať významné dôsledky na prostredie sociálnych médií, z čoho by mohli profitovať spoločnosti Meta, Snap a Google. Akýkoľvek konkrétny zákaz TikToku je však ešte ďaleko, keďže zákon musí prejsť republikánmi kontrolovanou Snemovňou reprezentantov aj demokratickou väčšinou v Senáte a musí ho podporiť aj prezident Biden. Meta Platforms medzitým prechádza novým kolom znižovania počtu pracovných miest, ktoré je motivované finančnými cieľmi a nesúvisí s predchádzajúcim znižovaním počtu zamestnancov.

Čo je nové v Apple? Veľkými novinkami sú iPhone 15 a bezstratový zvuk

29.09.2023

Vo svete technologických inovácii len málo mien vyvoláva toľko očakávaní a vzrušenia ako Apple. S každým ďalším rokom nadšenci Apple a technickí nadšenci netrpezlivo očakávajú najnovšie aktualizácie od giganta z Cupertina. Ani tento rok nie je výnimkou. Ako už býva tradíciou, Apple sa pripravuje na očakávané každoročné uvedenie produktov na trh a [...]

Aké investície sú dnes v kurze? Najviac rastú tzv. ETF fondy

28.08.2023

Populárnosť fondov obchodovaných na burze (ETF) neustále narastá, pričom k tomu prispela aj pandémia Covid-19. Čo však zabezpečilo ich takú obľúbenosť? Jednak ide o ich jednoduché používanie. Ďalšou výhodou zo zoznamu je rozmanitosť, ktorú ponúkajú, a konečne je to ich efektívny prístup k investovaniu s nízkymi nákladmi. Na domácom americkom trhu sa od polovice roku [...]

UnitedHealth Group, víťaz titulu APME FX Top 20 zdravotníckych spoločností 2023

26.07.2023

Zdravotná poisťovňa UnitedHealth Group (UNH) s trhovou kapitalizáciou 451,31 miliardy USD, je najväčším americkým hráčom v tomto sektore. Hodnota akcií spoločnosti zaznamenala rast o 7,2 % po oznámení hospodárskych výsledkov za druhý štvrťrok 2023, ktoré prekonali očakávania. Tržby spoločnosti vzrástli medziročne o 16 % na 92,9 miliardy USD a boli [...]

F-35 / Stíhačka F-35 /

Do poľského vojska sa vracajú husári, tentoraz však ako najmodernejšie stíhačky F-35

30.04.2024 07:36

Hodnota celého kontraktu predstavuje 4,6 miliardy dolárov.

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 43354x
Priemerná čítanosť článkov: 1314x

Autor blogu

Kategórie