Založ si blog

Tesla plánuje prvú investíciu v Mexiku a chce znížiť produkčné náklady o revolučných 50 %

Celý rok 2022 bola Tesla pod tlakom vinou dobrodružstiev svojho zakladateľa Elona Muska. Aktuálne sa snaží zmeniť obraz svojho podnikania.

Kto by nepočul o jednom z najväčších, ak nie najväčšom výrobcovi elektromobilov na svete? Áno, hovoríme o spoločnosti Tesla a jej zakladateľovi Elonovi Muskovi. Tesla sa rozhodla pre prvú investíciu v Mexiku, a tou bude gigafactory. V Apmefx sme sa rozhodli bližšie pozrieť na túto spoločnosť a jej ďalšie plány.

Gigafactory bude jej prvou investíciou v Mexiku

Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla Elon Musk oznámil, že spoločnosť otvorí novú gigafactory v Mexiku, konkrétne v severnom pohraničnom štáte Nuevo Leon. Továreň v hodnote viac ako 5 miliárd USD bude podľa mexických predstaviteľov najväčšou továrňou na výrobu elektrických vozidiel na svete. Musk uviedol, že továreň bude dopĺňať produkciu ostatných tovární spoločnosti Tesla, pričom nezverejnil podrobnosti o počte vozidiel, ktoré bude ročne vyrábať, ani o investícii spoločnosti do nej. Tento krok prichádza v čase, keď sa Tesla snaží rozšíriť svoju globálnu produkciu a znížiť náklady na montáž budúcich generácií automobilov o polovicu.

Projekt vytvorí 5 000 až 6 000 pracovných miest a predstavuje najväčšiu z viacerých nedávnych investícií do elektrických vozidiel v Mexiku. Musk a mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador rokovali aj o plánoch na rozvoj Tehuantepeckého priesmyku na juhu Mexika a o prehliadke severného štátu Sonora, kde vláda buduje park solárnej energie a presadzuje štátnu výrobu lítia.

Prehľad akcií 

Akcie spoločnosti Tesla sú kótované na burze Nasdaq v USA pod označením „TSLA“. Cena akcie je v súčasnosti 202,77 USD za akciu, čo ju robí pomerne dostupnou a prístupnou pre mnohých investorov. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 635,37 miliardy USD. Spoločnosť nevypláca dividendy, peniaze však radšej reinvestuje do svojho podnikania. Cena akcie je volatilná, keďže v posledných rokoch sa pohybovala v rozmedzí od 101 USD do 384 USD.

ApmeFX-Svoren-Tesla sa snazi ukazat ze nie je len Musk a chce znizit naklady o 50%
Pohyb akcií spoločnosti Tesla za posledných päť rokov. (Zdroj: Investing)

Prísľuby do budúcnosti 

Počas podujatia spoločnosti Tesla v rámci dňa investorov v Texase inžinieri oznámili plány na zníženie nákladov na montáž budúcich generácií automobilov na polovicu. Generálny riaditeľ Elon Musk však neprezradil časový plán uvedenia cenovo dostupného elektromobilu na trh. Na podujatí vystúpilo viac ako tucet vedúcich pracovníkov spoločnosti Tesla vrátane nového šéfa globálnej výroby Toma Zhu, čím sa spoločnosť snažila demonštrovať široké spektrum svojich vedúcich pracovníkov okrem Muska. Napriek očakávaniam, že Musk predstaví plán cenovo dostupnejšieho elektromobilu, neboli poskytnuté žiadne podrobnosti o tom, kedy bude nová generácia vozidiel uvedená na trh alebo aké modely budú ponúkané. Vedenie síce poznamenalo, že platforma Tesly novej generácie bude zahŕňať viac ako jedno vozidlo vyrábané v štandardizovaných továrňach, Musk však odmietol odpovedať na otázky o konkrétnych modeloch.

Záver

Tesla realizuje svoju vôbec prvú investíciu v Mexiku výstavbou novej gigafabriky v štáte Nuevo Leon. Projekt má hodnotu viac ako 5 miliárd USD a očakáva sa, že vytvorí tisíce pracovných miest a zároveň pomôže znížiť náklady na montáž budúcich generácií automobilov. Tento krok prichádza v súvislosti s cieľom spoločnosti rozšíriť svoju globálnu produkciu a poskytovať udržateľnejšie energetické riešenia. Tesla má teda jasné plány na budúcu expanziu a rast, čo z nej robí zaujímavý akciový výber.

Čo je nové v Apple? Veľkými novinkami sú iPhone 15 a bezstratový zvuk

29.09.2023

Vo svete technologických inovácii len málo mien vyvoláva toľko očakávaní a vzrušenia ako Apple. S každým ďalším rokom nadšenci Apple a technickí nadšenci netrpezlivo očakávajú najnovšie aktualizácie od giganta z Cupertina. Ani tento rok nie je výnimkou. Ako už býva tradíciou, Apple sa pripravuje na očakávané každoročné uvedenie produktov na trh a [...]

Aké investície sú dnes v kurze? Najviac rastú tzv. ETF fondy

28.08.2023

Populárnosť fondov obchodovaných na burze (ETF) neustále narastá, pričom k tomu prispela aj pandémia Covid-19. Čo však zabezpečilo ich takú obľúbenosť? Jednak ide o ich jednoduché používanie. Ďalšou výhodou zo zoznamu je rozmanitosť, ktorú ponúkajú, a konečne je to ich efektívny prístup k investovaniu s nízkymi nákladmi. Na domácom americkom trhu sa od polovice roku [...]

UnitedHealth Group, víťaz titulu APME FX Top 20 zdravotníckych spoločností 2023

26.07.2023

Zdravotná poisťovňa UnitedHealth Group (UNH) s trhovou kapitalizáciou 451,31 miliardy USD, je najväčším americkým hráčom v tomto sektore. Hodnota akcií spoločnosti zaznamenala rast o 7,2 % po oznámení hospodárskych výsledkov za druhý štvrťrok 2023, ktoré prekonali očakávania. Tržby spoločnosti vzrástli medziročne o 16 % na 92,9 miliardy USD a boli [...]

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Škola / Školstvo / Žiak /

Školákom sa začali veľkonočné prázdniny, do lavíc sa vrátia o týždeň

28.03.2024 07:30

Veľkonočné prázdniny sú pre školákov posledným dlhším voľnom pred koncom školského roka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 42187x
Priemerná čítanosť článkov: 1278x

Autor blogu

Kategórie