Založ si blog

BNP Paribas: francúzska banka zásadne otočila a jej akcie rastú

Druhá najväčšia európska banka dokázala koncom roka výrazne zlepšiť výsledky.

BNP Paribas je ikonou špičkového bankovníctva. Banka so sídlom vo Francúzsku a trhovou kapitalizáciou vyše 85 miliárd dolárov bola v roku 2022 tvrdo zasiahnutá katastrofálnymi poklesmi na trhu, ktoré boli spôsobené politickými nepokojmi, vysokou infláciou a neochotou investorov požičiavať si a utrácať, ale v uplynulom štvrťroku sa jej podarilo pôsobivo zotaviť a je na ceste k výbornému roku 2023.

V poslednom fiškálnom štvrťroku mala banka BNP od priemernosti ďaleko – spoločnosť dosiahla obdivuhodný rast vo viacerých divíziách, od podnikového a inštitucionálneho bankovníctva až po investičné a ochranné služby, a to vďaka lepšej výkonnosti v oblasti cielených investícií a zrýchľujúcemu sa organickému rastu.

Vykročila spoločnosť v novom roku smerom k svetlej budúcnosti alebo bude jej rast potlačený hroziacou recesiou?

Výsledkový obrat koncom roka 2022

Spoločnosť BNP Paribas prekonala svoje cifry oproti minulému roku, najmä vďaka silnému štvrtému fiškálnemu kvartálu. Tu sú výsledky za fiškálny rok 2022:

  • Ročný výnos: 50,4 miliardy eur – medziročný nárast o 9 %
  • Prevádzkové výdavky: 33,7 miliardy eur – medziročný nárast o 8,3 %
  • Čistý zisk: 10,19 miliardy eur – medziročný nárast o 7,5 %

Podľa vyhlásenia banky ďalší rast pravdepodobne vyplynul „z presunu kapitálu uvoľneného predajom Bank of the West v kombinácii s pozitívnom dopadom zvýšenia úrokových sadzieb v roku 2022“, čo opätovne potvrdilo jej strategické ambície do roku 2025 zamerané na rast, technológie a udržateľnosť.

Federálny rezervný systém v priebehu roka 2022 neúprosne zvyšoval úrokové sadzby s cieľom bojovať proti inflácii, čo podnikom a investorom sťažovalo poskytovanie a požičiavanie finančných prostriedkov. Bankový sektor, hoci bol tvrdo zasiahnutý, zaznamenal aj niektoré pozitívne vplyvy tejto agresívnej menovej politiky, vrátane vyšších splátok úverov.

Ako toto ovplyvnilo akcie spoločnosti BNP Paribas?

ApmeFX-Svoren-Velka francuzska banka BNP Paribas neuveritelne otocila vysledky


Výkonnosť akcií spoločnosti BNP Paribas za posledných 5 rokov. (Zdroj: TradingView)

Pri pohľade na akcie spoločnosti BNP Paribas (BNP.PA) z technického hľadiska je zrejmý rastový trend, aktuálne sa cena akcií nachádza na úrovni 65,43 eura. Nasledujúca dôležitá rezistencia na úrovni 68 eur bude kľúčová pre ďalší vývoj. Po jej zdolaní to bude predstavovať z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska veľmi pozitívne vyhliadky.

Krátkodobá trajektória sa zdá byť pozitívna, avšak vzhľadom na priebeh predchádzajúcich inflácií sa všeobecne očakáva, že trhy sa dostanú do recesie, ktorá bude trvať počas celého roka 2023, čo by mohlo ohrozovať krátkodobý rast akcií.

Tieto voliteľné akcie, ktoré sa obchodujú blízko svojho 52-týždňového maxima, prekonávajú index S&P 500, ktorý je od svojho ročného maxima ďaleko, a to je pre ne skvelé znamenie. Aktuálna úroveň rezistencie okolo 66 dolárov predstavuje ďalší cenový cieľ, pričom priemerná konsenzuálna cieľová cena analytikov na úrovni 72 eur znamená 10 % nárast oproti dnešnému oceneniu. Nízke odhady sa pohybujú pri 60 eurách a vysoké projekcie pri hranici 80 eur.

Budúce vyhliadky sú pozitívne

Keďže sa spoločnosti v minulom kvartáli aj v celom fiškálnom roku 2022 skvele darilo, francúzsky bankový gigant znovu potvrdil svoj strategický plán na rok 2025, ktorý je zameraný hlavne na posilnenie rastu, technológií a udržateľnosti.

Dlhodobá stratégia banky sa sústredí na využitie jej postavenia na európskom trhu, zlepšenie technológie na optimalizáciu užívateľského zážitku a urýchlenie mobilizácie podnikov skupiny. V rámci svojej snahy chce spoločnosť prilákať mladšie publikum.

Spoločnosť BNP Paribas nedávno nadviazala partnerstvo s digitálnou poisťovňou Lemonade, ktorá sa zameriava na využívanie technológie umelej inteligencie (UI) a toto partnerstvo sa snaží napĺňať dynamické očakávania a požiadavky mladých zákazníkov.

Čo je nové v Apple? Veľkými novinkami sú iPhone 15 a bezstratový zvuk

29.09.2023

Vo svete technologických inovácii len málo mien vyvoláva toľko očakávaní a vzrušenia ako Apple. S každým ďalším rokom nadšenci Apple a technickí nadšenci netrpezlivo očakávajú najnovšie aktualizácie od giganta z Cupertina. Ani tento rok nie je výnimkou. Ako už býva tradíciou, Apple sa pripravuje na očakávané každoročné uvedenie produktov na trh a [...]

Aké investície sú dnes v kurze? Najviac rastú tzv. ETF fondy

28.08.2023

Populárnosť fondov obchodovaných na burze (ETF) neustále narastá, pričom k tomu prispela aj pandémia Covid-19. Čo však zabezpečilo ich takú obľúbenosť? Jednak ide o ich jednoduché používanie. Ďalšou výhodou zo zoznamu je rozmanitosť, ktorú ponúkajú, a konečne je to ich efektívny prístup k investovaniu s nízkymi nákladmi. Na domácom americkom trhu sa od polovice roku [...]

UnitedHealth Group, víťaz titulu APME FX Top 20 zdravotníckych spoločností 2023

26.07.2023

Zdravotná poisťovňa UnitedHealth Group (UNH) s trhovou kapitalizáciou 451,31 miliardy USD, je najväčším americkým hráčom v tomto sektore. Hodnota akcií spoločnosti zaznamenala rast o 7,2 % po oznámení hospodárskych výsledkov za druhý štvrťrok 2023, ktoré prekonali očakávania. Tržby spoločnosti vzrástli medziročne o 16 % na 92,9 miliardy USD a boli [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 42938x
Priemerná čítanosť článkov: 1301x

Autor blogu

Kategórie