Založ si blog

Prepúšťanie v spoločnosti Zoom naštartovalo rast akcií

Zoom profitoval z pandemického úspechu viac než iné technologické firmy, no okrem prepúšťania potrebuje aj strategické opatrenia.

Za posledný rok sme na trhoch zaznamenali zaujímavý efekt, prepúšťanie zamestnancov a následný rast akcií. Nie je to vždy pravidlom ale práve spoločnosť Zoom sa vydala touto cestou, podobne ako iní technologickí giganti.

Trend prepúšťania

Optimizmus sa odráža od predpokladu, že znižovanie počtu zamestnancov môže zvýšiť zisky spoločnosti. Najnovšie Zoom zverejnil svoj plán prepúštania až 1 300 zamestnancov, čo predstavuje 15 % celkovo. Akcie takmer okamžite reagovali nárastom približne o 10%. Tento postup začína byť trendom nakoľko spoločnosť reaguje na spomalenie rastu svetovej ekonomiky. Počas pandémie zaznamenal Zoom rozmach podobne ako iné technologické firmy, problémom je však neistota budúcnosti. Finančné výsledky za štvrtý štvrťrok môžeme očakávať 27. februára.

ApmeFX_Svoren_Zoom od pandemii zasadne stratil_prepustanim sa snazi nastartovat rast

Výkonnosť akcií spoločnosti Zoom za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Kto ešte prepúšťa?

Ak chcete sledovať firmy, ktoré plánujú alebo ohlásili už prepúšťanie zamestnancov a prípadne tak odhadnúť aké akcie by mohli v budúcnosti rásť, tak máte momentálne široký výber. Technologické firmy a iní giganti sa začínajú čoraz viac obávať spomaľovania ekonomiky. Spoločnosť Alphabet ruší 12 000 pracovných miest, Meta Platforms plánuje znížiť stav o 11 000, a takto môžeme pokračovať ďalej spoločnosťami ako Microsoft, Intel, Lyft, Salesforce.

Finančný segment

Optimalizáciu nákladov hlási aj bankový sektor. Jedna z najdôležitejších globálnych finančných inštitúcií, ktorá poskytuje širokú škálu finančných služieb v oblasti investičného bankovníctva, cenných papierov, správy investícií a spotrebiteľského bankovníctva, ohlásila tiež prepúšťanie. Počet zamestnancov by sa mal znížiť zhruba o 3000. Rok 2023 je rokom znižovania nákladov, ktoré môžu investor využiť pre svoj prospech. Ďalšia dôležitá spoločnosť zo sektora financií, ktorá ide podobným smerom je aj Morgan Stanley. Pozitívnou stránkou takýchto zásahov je príchod býčieho sentimentu, čo znamená, že akcie by v nasledujúcom pol roku mohli zvýšiť hodnotu aspoň o pár percent.

Čo je nové v Apple? Veľkými novinkami sú iPhone 15 a bezstratový zvuk

29.09.2023

Vo svete technologických inovácii len málo mien vyvoláva toľko očakávaní a vzrušenia ako Apple. S každým ďalším rokom nadšenci Apple a technickí nadšenci netrpezlivo očakávajú najnovšie aktualizácie od giganta z Cupertina. Ani tento rok nie je výnimkou. Ako už býva tradíciou, Apple sa pripravuje na očakávané každoročné uvedenie produktov na trh a [...]

Aké investície sú dnes v kurze? Najviac rastú tzv. ETF fondy

28.08.2023

Populárnosť fondov obchodovaných na burze (ETF) neustále narastá, pričom k tomu prispela aj pandémia Covid-19. Čo však zabezpečilo ich takú obľúbenosť? Jednak ide o ich jednoduché používanie. Ďalšou výhodou zo zoznamu je rozmanitosť, ktorú ponúkajú, a konečne je to ich efektívny prístup k investovaniu s nízkymi nákladmi. Na domácom americkom trhu sa od polovice roku [...]

UnitedHealth Group, víťaz titulu APME FX Top 20 zdravotníckych spoločností 2023

26.07.2023

Zdravotná poisťovňa UnitedHealth Group (UNH) s trhovou kapitalizáciou 451,31 miliardy USD, je najväčším americkým hráčom v tomto sektore. Hodnota akcií spoločnosti zaznamenala rast o 7,2 % po oznámení hospodárskych výsledkov za druhý štvrťrok 2023, ktoré prekonali očakávania. Tržby spoločnosti vzrástli medziročne o 16 % na 92,9 miliardy USD a boli [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 43194x
Priemerná čítanosť článkov: 1309x

Autor blogu

Kategórie