Založ si blog

Aké investície sú dnes v kurze? Najviac rastú tzv. ETF fondy

Populárnosť fondov obchodovaných na burze (ETF) neustále narastá, pričom k tomu prispela aj pandémia Covid-19. Čo však zabezpečilo ich takú obľúbenosť? Jednak ide o ich jednoduché používanie. Ďalšou výhodou zo zoznamu je rozmanitosť, ktorú ponúkajú, a konečne je to ich efektívny prístup k investovaniu s nízkymi nákladmi. Na domácom americkom trhu sa od polovice roku 2021 objem ETF rozrástol na takmer 3,9 bilióna dolárov, pričom k tomu prispelo pravidlo schválené v roku 2019 Komisiou pre cenné papiere a burzy (SEC). Zjednodušené regulačné prostredie v USA významne prispelo k tomu, že ETF zaznamenali veľký úspech.

Menej regulácií prinieslo viac fondov

V roku 2020 sa na celom svete obchodovalo 7 602 ETF. Tento významný nárast z pôvodných 276 v roku 2003 a 7 083 v roku 2019 je zreteľný. Očakáva sa, že v priebehu nasledujúcich piatich rokov budú ETF v Spojených štátoch prevyšovať aktíva podielových fondov. K tomu prispelo nové pravidlo označované ako „ETF pravidlo“, ktoré zásadne ovplyvnilo rast ETF. Táto smernica bola prijatá v septembri 2019 Komisiou pre cenné papiere a burzy (SEC) a eliminuje takzvaný zdržanlivý efekt. Vďaka tomu majú vydavatelia ETF väčšiu flexibilitu pri uvádzaní nových investičných stratégií na trh, bez nutnosti získavania výnimiek.

Čo všetko môže byť ETF?

Fond obchodovaný na burze je investičný nástroj určený na investície do cenných papierov s cieľom sledovať hodnotu referenčného ukazovateľa, ako je napríklad index, sektor alebo iné investičné aktíva. ETF sa podobajú podielovým fondom, pričom ide v podstate o súbor rôznych aktív, ktoré môžu zahŕňať akcie, dlhopisy a iné cenné papiere. Investovaním do podielového fondu alebo ETF dosahujete vyššiu diverzifikáciu ako pri investovaní do jednotlivých cenných papierov. Napríklad, ak máte záujem o investovanie do technologických spoločností, môžete si zakúpiť technologický ETF, čím získate expozíciu k širšiemu spektru technologických akcií, ktoré zodpovedajú vašim investičným preferenciám v oblasti technológií.

Hoci je dostupných tisíce rôznych ETF, do ktorých je možné investovať, Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) veľmi starostlivo posudzuje investičné nástroje, ktoré povolí a tie, ktoré nepovolí. Príkladom toho je, že SEC doteraz neudelila schválenie pre spotový ETF zameraný na Bitcoin od žiadnej firmy v Spojených štátoch. Investičné nástroje spojené s futures na BTC začala SEC akceptovať až v októbri 2021. Existuje niekoľko výziev, ktoré môžu brániť povoleniu spotového krypto ETF zo strany SEC, a to môže súvisieť aj s povahou samotného investičného nástroja. SEC sa zdá preferovať tradičnejšie formy investícií pri udelení povolení pre ETF.

Hlavné výhody ETF: nižšie poplatky, viac možností pri predaji

Hlavnou výhodou, ktorú ETF prinášajú, je ich obchodovateľnosť na burze podobne ako akcie. Investori môžu ETF nakupovať a predávať rovnako ako akcie a to kedykoľvek, na rozdiel od podielových fondov, na ktoré sa vzťahujú špecifické pravidlá a požiadavky týkajúce sa predaja. Hodnota ETF sa navyše aktualizuje denne. ETF sú pasívnymi investíciami, pretože sledujú referenčnú hodnotu, čo prináša ďalšiu výhodu v podobe nízkych poplatkov.

ETF sú veľmi flexibilné, pretože môžu slúžiť ako dlhodobé alebo krátkodobé investície v závislosti od vášho preferovaného časového horizontu. Môžete si jednoducho vybrať taký ETF, ktorý zodpovedá vášmu finančnému profilu. Napríklad, ak plánujete dlhodobé držanie, môžete sa rozhodnúť pre ETF, ktorý investuje hlavne do etablovaných firiem. Naopak, ak smerujete k krátkodobým investíciám, zvážte ETF zameraný na nové startupy s veľkým potenciálom rastu.

Budúcnosť ETF vyzerá veľmi dobre

V priebehu nasledujúcich piatich rokov sa očakáva, že ETF v Spojených štátoch pravdepodobne prekonajú aktíva podielových fondov. Narastajúca konkurencia medzi spoločnosťami zaoberajúcimi sa správou aktív, podnietená vysoko technologickými platformami, pravdepodobne preformuluje spôsob, akým investori pristupujú k zloženiu svojich portfólií ETF. To predstavuje pre investorov pozitívne vyhliadky.

V roku 2021 dosiahol trh ETF značný rast o 28,8 percenta, s pôsobivým čistým prílivom 1,2 bilióna USD do týchto fondov. Čistý prílev dosiahol sumu 779,4 miliardy USD, pričom globálne aktíva ETF dosiahli v decembri 2022 celkovú hodnotu 9,2 bilióna USD. Vynikajúca odolnosť ETF sa jasne ukazuje, ak porovnáme čisté prílevy k dosiahnutým čistým odlivom z podielových fondov v roku 2022, ktoré dosiahli sumu 1,4 bilióna USD.

Čo je nové v Apple? Veľkými novinkami sú iPhone 15 a bezstratový zvuk

29.09.2023

Vo svete technologických inovácii len málo mien vyvoláva toľko očakávaní a vzrušenia ako Apple. S každým ďalším rokom nadšenci Apple a technickí nadšenci netrpezlivo očakávajú najnovšie aktualizácie od giganta z Cupertina. Ani tento rok nie je výnimkou. Ako už býva tradíciou, Apple sa pripravuje na očakávané každoročné uvedenie produktov na trh a [...]

UnitedHealth Group, víťaz titulu APME FX Top 20 zdravotníckych spoločností 2023

26.07.2023

Zdravotná poisťovňa UnitedHealth Group (UNH) s trhovou kapitalizáciou 451,31 miliardy USD, je najväčším americkým hráčom v tomto sektore. Hodnota akcií spoločnosti zaznamenala rast o 7,2 % po oznámení hospodárskych výsledkov za druhý štvrťrok 2023, ktoré prekonali očakávania. Tržby spoločnosti vzrástli medziročne o 16 % na 92,9 miliardy USD a boli [...]

Kritické myslenie pre úspech v investovaní

19.07.2023

Úspech v investovaní, či už ide o niečo, čo robíme denne, alebo o niečo, čo robíme dlhodobo, nie je len o štúdiu ekonomiky a investičných nástrojov a trhov. Bez uplatnenia zručností kritického myslenia sú preplnené vedomosti rovnako dobré ako oblek, ktorý síce sedí, ale mali sme ho na sebe v zlom počasí. Kritické myslenie pri investovaní vám pomôže dosiahnuť [...]

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30, aktualizované: 08:05

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 43197x
Priemerná čítanosť článkov: 1309x

Autor blogu

Kategórie