Založ si blog

Čo je nové v Apple? Veľkými novinkami sú iPhone 15 a bezstratový zvuk

Vo svete technologických inovácii len málo mien vyvoláva toľko očakávaní a vzrušenia ako Apple. S každým ďalším rokom nadšenci Apple a technickí nadšenci netrpezlivo očakávajú najnovšie aktualizácie od giganta z Cupertina. Ani tento rok nie je výnimkou. Ako už býva tradíciou, Apple sa pripravuje na očakávané každoročné uvedenie produktov na trh a stredobodom pozornosti je nepochybne pripravovaný iPhone 15. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli pripraviť analýzu, ktorá vám poskytne prehľad o tom, čo je nové v spoločnosti Apple.

iPhone 15 zaznamenal sľubné predobjednávky

Po menšom poklese akcií Apple po uvedení iPhone 15 na trh sa črtá ich možný opätovný nárast.* Predobjednávky najnovšieho smartfónu od Apple vzrástli o 10 % až 12 % v porovnaní s rovnakým obdobím s jeho predchodcom, iPhone 14, podľa analýzy od poradenskej spoločnosti Wedbush. Analytik Wedbush Daniel Ives, na základe pozitívnych správ týkajúcich sa dodávateľského reťazca v Ázii, vyjadril rastúcu dôveru vo vyhliadky iPhone 15 a predpovedal počiatočný objem predajov okolo 85 miliónov kusov s možnosťou priblíženia sa k hranici 90 miliónov. Svoju prognózu čiastočne odôvodnil aj potenciálom rôznych akcií operátorov počas koncoročných sviatkov.

Vyhliadky spoločnosti Apple ďalej posilňujú údaje, ktoré naznačujú, že zákazníci uprednostňujú modely iPhone 15 Pro a Pro Max s vyššou cenou, pričom Wedbush odhaduje priemernú predajnú cenu okolo 925 USD, čo predstavuje nárast o približne 100 USD v porovnaní s poslednými 15 mesiacmi. Okrem toho oneskorenia dodávok modelu iPhone 15 Pro Max v niekoľkých krajinách vrátane USA signalizuje silný dopyt. Napriek tomu, analytik spoločnosti Mizuho, Jordan Klein odporúča opatrnosť v krátkodobom horizonte, ale uznáva potenciálny vplyv týchto pozitívnych indikátorov na odbyt zariadení iPhone 15.

Vision Pro Headset

Nedávno predstavený headset s násvom Vision Pro od spoločnosti Apple má byť priekopníkom v podpore bezstratového (lossless) zvuku, čo je funkcia, ktorá ešte nie je súčasťou iPhonu 15, iPadu alebo Apple TV 4K. Headset Vision Pro dostupný za prémiovú cenu za 3 499 dolárov využíva nový ešte nezverejnený bezdrôtový protokol vyvinutý spoločnosťou Apple prostredníctvom bezdrôtového čipu H2, ktorý je prítomný v AirPods Pro 2 aj Vision Pro. Žiaľ, zdá sa, že tento softvér alebo iná ešte nezverejnená funkcia chýba v zariadeniach iPhone 15, iPad a Apple TV 4K, čo ich robí nekompatibilnými s „lossless“ zvukom.

V spojení s odhalením Vision Pro spoločnosť Apple predstavila aj vylepšenú iteráciu svojich slúchadiel AirPods Pro druhej generácie. Tento nový model sa môže pochváliť vylepšenou odolnosťou proti prachu a nabíjacím portom USB-C namiesto „lightning“ portu. Zatiaľ čo kvalita zvuku zostáva na rovnakej úrovni ako u predchodcu, AirPods Pro 2 má teraz možnosť nabíjania priamo z iPhonu, čo bola predtým nedostupná funkcia. Nové AirPods Pro 2 navyše podporujú „lossless“ zvuk prispôsobený headsetu Vision Pro od Applu, ktorý bude uvedená na trh začiatkom roku 2024.

Warren Buffet verí v Apple

Berkshire Hathaway, pod vedením generálneho riaditeľa Warrena Buffetta, preukázala značný záujem o technologického giganta Apple aj o akcie svojej vlastnej spoločnosti, ako naznačujú najnovšie podania 13F, ako aj príhovor počas výročného stretnutia akcionárov spoločnosti. Nedávne údaje naznačujú, že Apple v súčasnosti tvorí podstatných 45,4 % investičného portfólia Berkshire Hathaway v celkovej hodnote 354 miliárd USD, čím si pevne zaisťuje pozíciu poprednej investičnej voľby.

Warren Buffett načrtol štyri kľúčové dôvody, prečo jeho firma dôveruje Apple. Po prvé, výnimočný brand recognition značky Apple a neochvejná lojalita jej zákazníkov sa považujú za obzvlášť cenné aktíva. Po druhé, Buffett a jeho tím oceňujú odhodlanie spoločnosti inovovať a neustále aktualizovať produkty. Po tretie, existuje hlboká dôvera v manažérsky tím spoločnosti Apple, najmä v ich prechod na platformovo orientovaný obchodný model s väčším zameraním na predplatné služby. Nakoniec Buffett chváli robustný program návratnosti kapitálu spoločnosti Apple, ktorý zahŕňa jednu z najväčších výplat dividend v nominálnych hodnotách medzi verejnými spoločnosťami a iniciatívu spätného odkúpenia akcií, ktorá umožnila od roku 2013 odkúpenie kmeňových akcií v hodnote približne 600 miliárd dolárov.

Vývoj ceny akcií je povzbudivý

Za posledných päť rokov akcie spoločnosti Apple zaznamenali nárast o 227 %. Akcie spoločnosti Apple nedávno čelili určitému tlaku, keď sa v pondelok obchodovali za 174,69 USD pre-market, čo predstavuje mierny pokles o 0,2 % v porovnaní s predchádzajúcimi hodnotami. Tento pokles nasledoval od vyšších hodnôt zaznamenaných v júli 2023 na úrovni okolo 195 dolárov, a je čiastočne pripisovaný obavám z potenciálneho zákazu iPhone zo strany čínskych vládnych orgánov. Dlhodobý výhľad je však bíčí, čo znamená, akcie Apple majú ešte veľký potenciál.

ApmeFX-Svoren-Od Apple sa na jesen 2023 cakaju velke novinky-Investori su optimisti
Pohyb ceny akcií spoločnosti Apple za posledných päť rokov. (Zdroj: Google Finance)

Aké investície sú dnes v kurze? Najviac rastú tzv. ETF fondy

28.08.2023

Populárnosť fondov obchodovaných na burze (ETF) neustále narastá, pričom k tomu prispela aj pandémia Covid-19. Čo však zabezpečilo ich takú obľúbenosť? Jednak ide o ich jednoduché používanie. Ďalšou výhodou zo zoznamu je rozmanitosť, ktorú ponúkajú, a konečne je to ich efektívny prístup k investovaniu s nízkymi nákladmi. Na domácom americkom trhu sa od polovice roku [...]

UnitedHealth Group, víťaz titulu APME FX Top 20 zdravotníckych spoločností 2023

26.07.2023

Zdravotná poisťovňa UnitedHealth Group (UNH) s trhovou kapitalizáciou 451,31 miliardy USD, je najväčším americkým hráčom v tomto sektore. Hodnota akcií spoločnosti zaznamenala rast o 7,2 % po oznámení hospodárskych výsledkov za druhý štvrťrok 2023, ktoré prekonali očakávania. Tržby spoločnosti vzrástli medziročne o 16 % na 92,9 miliardy USD a boli [...]

Kritické myslenie pre úspech v investovaní

19.07.2023

Úspech v investovaní, či už ide o niečo, čo robíme denne, alebo o niečo, čo robíme dlhodobo, nie je len o štúdiu ekonomiky a investičných nástrojov a trhov. Bez uplatnenia zručností kritického myslenia sú preplnené vedomosti rovnako dobré ako oblek, ktorý síce sedí, ale mali sme ho na sebe v zlom počasí. Kritické myslenie pri investovaní vám pomôže dosiahnuť [...]

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Nemecký poslanec AfD Bystroň se ohradil proti článku Der Spiegelu o ‘ruských’ balíčkoch

27.04.2024 10:10

Poslanec Alternatívy pre Nemecko (AfD) Peter Bystroň sa ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatkov od proruskej siete prijímal balíčky.

parlament

Na Slovensku chce vzniknúť ďalších päť politických strán

27.04.2024 09:58

Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť päť nových politických strán. Oznámenia o zbere podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR.

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 43201x
Priemerná čítanosť článkov: 1309x

Autor blogu

Kategórie