Založ si blog

Erste Group zasiahla banková neistota najsilnejšie, z úderu by sa však mala čoskoro zotaviť

Akcie rakúskej banky Erste – materskej spoločnosti Slovenskej sporiteľne – sa prepadli o zásadných 20 percent v dôsledku neistoty na bankovom trhu.

Zatiaľ čo sa zdalo, že trhy a investori sa spamätávajú z inflačných, geopolitických a sentimentálnych tlakov minulého roka, neistota v dôsledku krachu dvoch amerických bánk dostala pod tlak tento sektor na celom svete. Dopady krachu banky Silicon Valley Bank, ktorá sa špecializovala na startupy, a ďalšej stredne veľkej banky Signature Bank zvýšil obavy týkajúce sa šírenia finančných poklesov v rôznych regiónoch sveta. Medzi najviac zasiahnuté patrila Erste Group, matka najväčšej slovenskej banky, Slovenskej sporiteľne.

Banková kríza v skratke

Udalosti posledných týždňov po krachu dvoch amerických bánk a problémom švajčiarskej Credit Suisse sú dostatočne známe. Preto len krátke zhrnutie pre vykreslenie situácie na trhu. Americká centrálna banka FED, Európska centrálna banka a ďalšie významné centrálne banky v uplynulých mesiacoch pravidelne zvyšovali centrálne úrokové sadzby v boji proti vysokej inflácii. Tým klesala hodnota dlhopisov a akonáhle sa na verejnosť dostal náznak, že tá-ktorá banka by mohla mať problém, začali sa masové výbery vkladov. To bol prípad SVB, Signature Bank, Silvergate Bank aj First Republic Bank, ktoré po poklese vkladov a vysokých úrokových sadzbách nemali inú možnosť, ako predávať cenné papiere, aby zreálnili svoje portfólio. Prvé dve banky to neprežili, ďalšie (zatiaľ) áno. Dôsledky sa však rozšírili celosvetovo po celom bankovom sektore.

Dvadsaťpercentný prepad akcií

Jednou z bánk, ktorej akcie výrazne doplatili na otrasy na bankovom trhu, je Erste Group. Minulý rok pritom patril v Erste medzi rozhodne úspešné. Trhová kapitalizácia zaznamenala v poslednom štvrťroku 2022 výrazný rast a v polovici marca 2023 dosahovala hodnotu viac ako 13,46 miliardy USD. V porovnaní so štvrtým štvrťrokom 2021 banka dosiahla vyšší zisk a zároveň znížila náklady v prostredí silného korporátneho biznisu a rastúcich vkladov klientov počas celého roka 2022. Minulý rok Erste celkovo prial, pričom ťažila z pretrvávajúceho dopytu po úveroch a vyšších úrokových sadzieb na regionálnych trhoch.

Na neistotu na bankovom trhu reagovali akcie Erste Group Bank (LSIN: OMJK) kótované na londýnskej burze cenných papierov prepadom o takmer 20 % v priebehu 13 dní (konkrétne v 11 verejných obchodných seansách). Tento prepad bol v porovnaní s inými, podobne silnými bankovými skupinami výraznejší. Vyšší pokles oproti iným európskym bankám sa dá pripísať aj iným faktorom, ktoré vplývajú na samotnú krajinu, ako sú napríklad prebiehajúce protesty v Nemecku. Na ilustráciu, aj ďalšia nemecká inštitúcia Deutsche Bank zaznamenala rapídny pokles hodnoty svojich akcií.

ApmeFX-Svoren-Rakuska banka Erste doplatila na krach SVB prepadom akcii o 20 percent

Výkonnosť akcií spoločnosti Erste Group Bank za posledných 5 rokov. (Zdroj: TradingView)

Akcie by sa mali vrátiť na pôvodné úrovne

Príslušná úroveň podpory pri akciách Erste sa pohybuje v blízkosti hranice 29 EUR, aktuálna cena akcií sa nachádza len mierne nad touto úrovňou. Úroveň rezistencie pri 36 EUR sa zdá byť zo strednodobého hľadiska dosiahnuteľná, vzhľadom k dobrým výsledkom a vyhliadkam do budúcna.

Erste Group aktuálne zdieľa relatívne optimistický výhľad na rok 2023, pričom opätovne pripomína všadeprítomné ekonomické výzvy, ktorým európska korporácia čelí. Cieľom Erste Bank je dosiahnuť v roku 2023 hmotné vlastné imanie (ROTE) v rozmedzí 13 až 15 %, a to vďaka trom kľúčovým faktorom, ktorými sú stabilné sadzby centrálnej banky, nízka miera zlyhania v úverovej sfére a pozitívny hospodársky rast na všetkých hlavných trhoch.

Ak tieto trhové charakteristiky prevládnu, ruka v ruke s odhodlaním spoločnosti neustále inovovať a expandovať, môžeme byť svedkami rastu oslabených akcií Erste. A to potenciálne až na predchádzajúce maximá zaznamenané začiatkom roka 2022.

Čo je nové v Apple? Veľkými novinkami sú iPhone 15 a bezstratový zvuk

29.09.2023

Vo svete technologických inovácii len málo mien vyvoláva toľko očakávaní a vzrušenia ako Apple. S každým ďalším rokom nadšenci Apple a technickí nadšenci netrpezlivo očakávajú najnovšie aktualizácie od giganta z Cupertina. Ani tento rok nie je výnimkou. Ako už býva tradíciou, Apple sa pripravuje na očakávané každoročné uvedenie produktov na trh a [...]

Aké investície sú dnes v kurze? Najviac rastú tzv. ETF fondy

28.08.2023

Populárnosť fondov obchodovaných na burze (ETF) neustále narastá, pričom k tomu prispela aj pandémia Covid-19. Čo však zabezpečilo ich takú obľúbenosť? Jednak ide o ich jednoduché používanie. Ďalšou výhodou zo zoznamu je rozmanitosť, ktorú ponúkajú, a konečne je to ich efektívny prístup k investovaniu s nízkymi nákladmi. Na domácom americkom trhu sa od polovice roku [...]

UnitedHealth Group, víťaz titulu APME FX Top 20 zdravotníckych spoločností 2023

26.07.2023

Zdravotná poisťovňa UnitedHealth Group (UNH) s trhovou kapitalizáciou 451,31 miliardy USD, je najväčším americkým hráčom v tomto sektore. Hodnota akcií spoločnosti zaznamenala rast o 7,2 % po oznámení hospodárskych výsledkov za druhý štvrťrok 2023, ktoré prekonali očakávania. Tržby spoločnosti vzrástli medziročne o 16 % na 92,9 miliardy USD a boli [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 42231x
Priemerná čítanosť článkov: 1280x

Autor blogu

Kategórie