Založ si blog

Čínsky výrobca NIO vo veľkom testuje výmenu batérií elektromobilov po ceste

Číňania sú presvedčení, že v budúcnosti pri dlhých cestách zvíťazí výmena batérií po ceste nad čoraz rýchlejšími nabíjačkami, ktoré presadzuje Tesla.

NIO je jednou z najväčších a najznámejších čínskych spoločností vyrábajúcich elektrické vozidlá. Vyrába automobily a začala aj nový skúšobný projekt vysokorýchlostných výmenných staníc batérií pre elektromobily. Najväčším prelomom pre spoločnosť však bola pravdepodobne úspešná integrácia ich výrobkov do Nórska, Spojeného kráľovstva a Spojených štátov. V Apmefx sme sa rozhodli urobiť analýzu spoločnosti NIO, pretože sa nám zdala veľmi zaujímavá a inovatívna.

Skúška vysokorýchlostných staníc na výmenu batérií pre elektrické vozidlá

Spoločnosť NIO začala v Číne testovať rýchlejšie a efektívnejšie stanice na výmenu batérií, pretože jej cieľom je, aby sa táto technológia stala životaschopnejšou ako technológie rýchleho nabíjania konkurenčných výrobcov elektromobilov. Stanica NIO Power Swap Station 3.0 má kapacitu až 21 batérií a dokáže vymeniť batériu za menej ako päť minút. Výmena batérií by mohla znížiť zaťaženie elektrických sietí v čase nabíjacích špičiek, ale uskutočniteľná by bola len vtedy, ak by sa batérie viac štandardizovali. NIO je jedným z mála výrobcov elektromobilov, ktorí vsadili na výmenu batérií ako hlavnú možnosť napájania, a ich konkurent, spoločnosť Tesla, uviedol, že výmena batérií je plná problémov a nie je vhodná na široké použitie, preto sa spoločnosť skôr zameriava na svoje supernabíjanie, ktoré umožňuje nabiť vozidlo s dojazdom 200 míľ za 15 minút.

NIO však plánuje, že do konca roka bude mať na celom svete 2 300 staníc na výmenu batérií. K 23. marcu ich bolo v prevádzke 1 323 a v tomto roku chcú mať v prevádzke 900 najnovších výmenných staníc. Podľa Shen Fei, senior viceprezidenta spoločnosti NIO pre správu napájania, takmer 60 % energie doplnenej pre vozidlá NIO vo februári bolo prostredníctvom výmeny batérií, zatiaľ čo 23 % bolo z domácich nabíjačiek. Len menej ako 10 % používateľov NIO využívalo verejné nabíjačky, zatiaľ čo 80,5 % energie dobitej zo 14 000 nabíjačiek NIO v celej krajine bolo určených pre používateľov, ktorí nie sú členmi NIO, vrátane vozidiel Tesla a BYD.

Prehľad akcií NIO

Akcie spoločnosti NIO boli primárne kótované na newyorskej burze cenných papierov, minulý rok však požiadali o sekundárne kótovanie v Hongkongu. V USA sa akcie obchodujú pod značkou „NIO“. Cena akcie je v súčasnosti na úrovni 8,93 USD, čo sa zdá byť veľmi dobrým vstupným bodom, pretože najvyššiu cenu dosiahla v januári 2021, keď bola ocenená na 57 USD za akciu. Potom nastal pomerne veľký pokles, zdá sa však, že spoločnosť sa neustále vyvíja a snaží sa o nové zlepšenia. Trhová kapitalizácia spoločnosti NIO je v súčasnosti na úrovni 14,76 miliardy USD.

ApmeFX-Svoren-Vyrobca elektromobilov NIO vsadza na vymenu baterii po ceste-Tesla presadzuje rychlonabijacky
Pohyb akcií NIO za posledných päť rokov. (Zdroj: Investing)

Zaradené na zoznam 3 akcií EV, ktoré môžete kúpiť

Investorplace zverejnil zoznam 3 EV akcií, ktoré môžete kúpiť pre 100 % zisk. Do zoznamu boli zaradené: Tesla, Solid Power a NIO. V prípade posledného z nich bolo vysvetlenie, že akcie NIO za posledných šesť mesiacov klesli o 60 % , čo investorov sklamalo. Napriek tomu sa niektorí domnievajú, že riziko poklesu je obmedzené a existuje potenciál, aby sa akcie v nasledujúcich 12 mesiacoch obchodovali za 20 USD. Tržby spoločnosti NIO v roku 2022 vzrástli o 37,2 % , ale marža na vozidlách sa znížila o 640 bázických bodov na 13,7 %. Očakáva sa, že dodávky vozidiel a marže zostanú v roku 2023 nízke. Spoločnosť NIO však ukončila rok 2022 s hotovosťou a ekvivalentmi vo výške 6,6 miliardy USD, čo poskytuje flexibilitu pre medzinárodnú expanziu a vývoj produktov. Spoločnosť NIO plánuje v roku 2023 uviesť na trh päť nových modelov a agresívne expandovať v Európe.

Niekoľko tisíc výmenných staníc po svete

NIO je inovatívna čínska spoločnosť v oblasti elektromobilov, ktorá začala skúšobnú prevádzku vysokorýchlostných výmenných staníc pre elektromobily. Do konca roka plánuje mať 2 300 staníc na výmenu batérií na celom svete a má za cieľ uviesť na trh päť nových modelov v roku 2023. V minulom roku došlo aj k slušnému nárastu tržieb. Spoločnosť vykazuje jasnú stabilitu a chuť expandovať, čo z nej robí zaujímavý tip.

Čo je nové v Apple? Veľkými novinkami sú iPhone 15 a bezstratový zvuk

29.09.2023

Vo svete technologických inovácii len málo mien vyvoláva toľko očakávaní a vzrušenia ako Apple. S každým ďalším rokom nadšenci Apple a technickí nadšenci netrpezlivo očakávajú najnovšie aktualizácie od giganta z Cupertina. Ani tento rok nie je výnimkou. Ako už býva tradíciou, Apple sa pripravuje na očakávané každoročné uvedenie produktov na trh a [...]

Aké investície sú dnes v kurze? Najviac rastú tzv. ETF fondy

28.08.2023

Populárnosť fondov obchodovaných na burze (ETF) neustále narastá, pričom k tomu prispela aj pandémia Covid-19. Čo však zabezpečilo ich takú obľúbenosť? Jednak ide o ich jednoduché používanie. Ďalšou výhodou zo zoznamu je rozmanitosť, ktorú ponúkajú, a konečne je to ich efektívny prístup k investovaniu s nízkymi nákladmi. Na domácom americkom trhu sa od polovice roku [...]

UnitedHealth Group, víťaz titulu APME FX Top 20 zdravotníckych spoločností 2023

26.07.2023

Zdravotná poisťovňa UnitedHealth Group (UNH) s trhovou kapitalizáciou 451,31 miliardy USD, je najväčším americkým hráčom v tomto sektore. Hodnota akcií spoločnosti zaznamenala rast o 7,2 % po oznámení hospodárskych výsledkov za druhý štvrťrok 2023, ktoré prekonali očakávania. Tržby spoločnosti vzrástli medziročne o 16 % na 92,9 miliardy USD a boli [...]

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 43167x
Priemerná čítanosť článkov: 1308x

Autor blogu

Kategórie