Založ si blog

Kritické myslenie pre úspech v investovaní

Úspech v investovaní, či už ide o niečo, čo robíme denne, alebo o niečo, čo robíme dlhodobo, nie je len o štúdiu ekonomiky a investičných nástrojov a trhov. Bez uplatnenia zručností kritického myslenia sú preplnené vedomosti rovnako dobré ako oblek, ktorý síce sedí, ale mali sme ho na sebe v zlom počasí.

Kritické myslenie pri investovaní vám pomôže dosiahnuť lepšie výnosy, minimalizovať riziká a umožní vám robiť lepšie rozhodnutia. Kritické myslenie si vyžaduje reflexiu, otvorenosť a skepticizmus. Výhody kritického myslenia pri investovaní som sformuloval do nasledujúcich 6 principov

1. Stanovenie investičných cieľov – pred investovaním si musíme ujasniť, prečo chceme investovať. Musíme si tiež určiť, či chceme dosiahnuť krátkodobé alebo dlhodobé ciele. Krátkodobé ciele si stanovujeme najmä pri kúpe auta alebo dovolenke. Medzi dlhodobé ciele patrí napríklad investovanie do dôchodkového fondu alebo pokrytie kúpy domu či bytu. 

2. Získajte dostatok informácií – urobte si prehľad o svojich financiách, zistite si informácie o investičných spoločnostiach a vyberte si takú, ktorá je dôveryhodná a informácie o nej sú ľahko dostupné. Získajte tiež dostatok informácií o rôznych investičných nástrojoch a zvážte ich výhody a riziká. Ak máte o investičnom nástroji málo informácií, nie je vhodné do neho investovať svoje peniaze. Mali by ste sa zamerať na aktuálne informácie, pretože finančný trh je dynamický. To, čo platilo pred niekoľkými rokmi, nemusí platiť dnes.

3. Objektívnosť a racionalita na prvom mieste – ak už máte dostatočné znalosti o investičných príležitostiach, overili ste si dôveryhodnosť spoločnosti a poznáte ju, snažte sa nepodľahnúť zvýšeným emóciám a strachu. Každú investíciu si vždy dôkladne premyslite. Priebežne kontrolujte priebeh svojich investícií, aby ste sa vyhli prípadným rizikám.

4. Investujte toľko, koľko si môžete dovoliť – dobrým tipom pri investovaní môže byť začať s nižšou sumou, ak sa investícia oplatí, môžete neskôr investovanú sumu zvýšiť. Taktiež sa neodporúča vložiť všetky svoje úspory do investičného trhu. Dobrá rovnováha medzi investíciami a úsporami je základom finančného zdravia. Vždy je lepšie mať úspory voľne k dispozícii pre prípad, že sa stane niečo neočakávané.

5. Diverzifikácia – vložiť všetky svoje peniaze na investovanie do jedného nástroja nemusí byť vždy dobrý nápad. Investovanie do rôznych nástrojov sa môže vyplatiť najmä preto, že budete môcť porovnávať výnosy a riziká.

6. Lepšie pochopenie financií a investičných trhov – učte sa nové veci a sledujte vývoj. Spravodajské portály a finančné blogy odborníkov vám môžu poskytnúť nový pohľad, lepšie informácie a pochopenie trhu. Pozrite si aj autorov blogových príspevkov, niektorí môžu byť financovaní konkrétnou investičnou spoločnosťou, a preto môžu zastupovať jej záujmy.

S pomocou kritického myslenia budete tiež trpezlivejší a vyhnete sa unáhleným rozhodnutiam. Unáhlené finančné a investičné rozhodnutia môžu spôsobiť viac škody ako úžitku. To, čo sa v súčasnosti najviac propaguje na sociálnych sieťach, tiež nemusí byť najlepším riešením. Je lepšie chvíľu počkať a nechať vyprchať eufóriu a nadšenie, ktoré často pramení z dobrého marketingu investičnej agentúry alebo konkrétnej osoby, ktorá o sebe tvrdí, že je finančný expert. V dobrom marketingu často ani nemusí zohrávať úlohu odbornosť. Ponuka drahých služieb, ktoré sľubujú finančnú slobodu, často zlyháva.

Kritické myslenie vás naučí nebyť impulzívnym a pomôže vám vytvoriť si vlastný názor na investičné nástroje. Kritické myslenie odhaľuje marketingové taktiky. U profesionálov a investičných spoločností by nás mali zaujímať skutočné výsledky ich klientov. Má zmysel klásť otázky a byť skeptický, pozerať sa na veci z viacerých uhlov pohľadu. Všetci sa radi pozeráme na energických, odhodlaných a presvedčivých ľudí. Sebavedomí predajcovia nemusia byť najkompetentnejší. Neodporúčame robiť rozhodnutia na mieste, každé investičné rozhodnutie si treba trikrát premyslieť. Musíme preskúmať, na základe čoho sa rozhodujeme a či rozumne zvažujeme riziká.

Na záver by som chcel zdôrazniť, že aj keď si necháme poradiť od investičnej spoločnosti alebo konkrétneho odborníka, konečné rozhodnutie je vždy na nás a bude mať vplyv na ďalší vývoj situácie.

Čo je nové v Apple? Veľkými novinkami sú iPhone 15 a bezstratový zvuk

29.09.2023

Vo svete technologických inovácii len málo mien vyvoláva toľko očakávaní a vzrušenia ako Apple. S každým ďalším rokom nadšenci Apple a technickí nadšenci netrpezlivo očakávajú najnovšie aktualizácie od giganta z Cupertina. Ani tento rok nie je výnimkou. Ako už býva tradíciou, Apple sa pripravuje na očakávané každoročné uvedenie produktov na trh a [...]

Aké investície sú dnes v kurze? Najviac rastú tzv. ETF fondy

28.08.2023

Populárnosť fondov obchodovaných na burze (ETF) neustále narastá, pričom k tomu prispela aj pandémia Covid-19. Čo však zabezpečilo ich takú obľúbenosť? Jednak ide o ich jednoduché používanie. Ďalšou výhodou zo zoznamu je rozmanitosť, ktorú ponúkajú, a konečne je to ich efektívny prístup k investovaniu s nízkymi nákladmi. Na domácom americkom trhu sa od polovice roku [...]

UnitedHealth Group, víťaz titulu APME FX Top 20 zdravotníckych spoločností 2023

26.07.2023

Zdravotná poisťovňa UnitedHealth Group (UNH) s trhovou kapitalizáciou 451,31 miliardy USD, je najväčším americkým hráčom v tomto sektore. Hodnota akcií spoločnosti zaznamenala rast o 7,2 % po oznámení hospodárskych výsledkov za druhý štvrťrok 2023, ktoré prekonali očakávania. Tržby spoločnosti vzrástli medziročne o 16 % na 92,9 miliardy USD a boli [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 43464x
Priemerná čítanosť článkov: 1317x

Autor blogu

Kategórie