Založ si blog

Porazení a víťazi postpandemického odvetvia zdravotnej starostlivosti

Éra po pandémii otriasla farmaceutickým sektorom. Agentúra APME vo svojej štúdii o investíciách v zdravotníctve v roku 2023 dospela k záveru, že spoločnosti, ktoré sa príliš nespoliehali na covid, sa s  koncom pandémie vyrovnali lepšie. Patria medzi ne farmaceutické giganty ako Pfizer, Johnson & Johnson alebo AstraZeneca, ktorých biznis s vakcínami alebo liekmi proti kovidom nestojí a nepadá.

V sektore zdravotnej starostlivosti sa vyskytlo aj niekoľko prípadov, keď spoločnosti bojujú o udržanie svojho predchádzajúceho úspechu. Ide najmä o spoločnosti ako BioNTech (za posledných 12 mesiacov stratila 49 % svojej hodnoty) * alebo Moderna (- 27 %)*. Príliš vsadili na vakcíny a ak nevyužijú získané skúsenosti, ich životný cyklus sa môže uzavrieť.

Nebola to však len kríza spôsobená koronavírusom, ktorá výrazne ovplyvnila sektor zdravotníctva. Prakticky okamžite ju vystriedala inflačná kríza, ktorá predstavuje značnú záťaž pre zdravotnícke systémy jednotlivých krajín. Aj v tomto prípade ide čiastočne o dôsledok kovidu, ktorý narušil dodávateľské reťazce a vystavil systémy zdravotnej starostlivosti ďalšej ťažkej skúške: nedostatku liekov.

„Prevažná väčšina účinných látok sa vyrába v Číne alebo Indii, takže Európa alebo Spojené štáty musia čeliť problémom s dodávkami liekov. To má však za následok zvyšovanie tlaku na rozpočty verejného zdravotného poistenia, keď výrobcovia liekov dodávajú svoje produkty predovšetkým tam, kde za ne môžu dostať slušne zaplatené,“ komentoval rastúci globálny problém Peter Svoren, generálny riaditeľ spoločnosti APME FX Trading Europe.

S tým súvisí aj hrozba odchodu farmaceutických spoločností z krajín, kde vlády mienia šetriť za každú cenu. Niečoho podobného by sme mohli byť svedkami na prelome rokov 2022 a 2023 vo Veľkej Británii, odkiaľ sa sťahujú americké spoločnosti Eli Lilly a AbbVie. A hľadajú atraktívnejšie prostredie.

Ako sa darí hlavným svetovým hráčom, ktorí sú uvedení v zozname, sa analyzuje v TOP 20 Health Care Companies 2023 chart.

Čo je nové v Apple? Veľkými novinkami sú iPhone 15 a bezstratový zvuk

29.09.2023

Vo svete technologických inovácii len málo mien vyvoláva toľko očakávaní a vzrušenia ako Apple. S každým ďalším rokom nadšenci Apple a technickí nadšenci netrpezlivo očakávajú najnovšie aktualizácie od giganta z Cupertina. Ani tento rok nie je výnimkou. Ako už býva tradíciou, Apple sa pripravuje na očakávané každoročné uvedenie produktov na trh a [...]

Aké investície sú dnes v kurze? Najviac rastú tzv. ETF fondy

28.08.2023

Populárnosť fondov obchodovaných na burze (ETF) neustále narastá, pričom k tomu prispela aj pandémia Covid-19. Čo však zabezpečilo ich takú obľúbenosť? Jednak ide o ich jednoduché používanie. Ďalšou výhodou zo zoznamu je rozmanitosť, ktorú ponúkajú, a konečne je to ich efektívny prístup k investovaniu s nízkymi nákladmi. Na domácom americkom trhu sa od polovice roku [...]

UnitedHealth Group, víťaz titulu APME FX Top 20 zdravotníckych spoločností 2023

26.07.2023

Zdravotná poisťovňa UnitedHealth Group (UNH) s trhovou kapitalizáciou 451,31 miliardy USD, je najväčším americkým hráčom v tomto sektore. Hodnota akcií spoločnosti zaznamenala rast o 7,2 % po oznámení hospodárskych výsledkov za druhý štvrťrok 2023, ktoré prekonali očakávania. Tržby spoločnosti vzrástli medziročne o 16 % na 92,9 miliardy USD a boli [...]

EÚ / Eurovoľby /

Koľko zarábajú europoslanci? Pôsobenie v EP im prináša tisíce eur aj po odchode do penzie. Aké sú ich právomoci?

03.05.2024 11:49

Europoslanci zastupujú v Bruseli asi 450 miliónov občanov EÚ.

Izrael Gaza vojaci

Bola potvrdená ďalšia vražda rukojemníka v Gaze. Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade mieru

03.05.2024 11:20

Turecko vo štvrtok zastavilo všetok vývoz a dovoz do a z Izraela s odvolaním sa na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach.

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu. Polícia evakuuje študentov, niektoré rušia vyučovanie

03.05.2024 10:35, aktualizované: 11:32

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 43475x
Priemerná čítanosť článkov: 1317x

Autor blogu

Kategórie