Založ si blog

Rekordná globálna inflácia a očakávaný budúci vývoj

Invázia Ruska na Ukrajinu zosilnila negatívny ekonomický vplyv pandémie a posúva svet do recesie. Kedy sa prudký rast inflácie zastaví?

Nová dekáda nás privítala pandémiou COVID-19, čím zaťažila rastové ambície. Našli sa víťazi, napríklad veľké farmaceutické, technologické a e-commerce spoločnosti, a našli sa aj porazení, napríklad turistický a letecký sektor.

Po včasnom makroekonomickom zotavení prišla ďalšia ochromujúca recesia v roku 2022 a tentokrát veľa víťazov nebolo. Ruská invázia na Ukrajinu znásobila dopady vírusu a viedla k celosvetovému ekonomickému spomaleniu, ktoré vyvrcholilo do celoštátnych recesií. Sankcie vedené Spojenými štátmi a Európou proti Rusku pozastavili podnikanie, vrátanie investícií, dovozu a vývozu.

Prevládajúce nedostatky energií sa zhoršili, čo spôsobilo hrozivý skok cien ropy medzi vysokým dopytom a obmedzenou ponukou. Toto viedlo k inflácií, ktorá sa zvyšovala od začiatku roka 2022. Existuje nádej na rýchle zotavenie, keďže centrálne banky sú tu, aby všetko zachránili.

Vymkne sa inflácia spod kontroly?

To záleží aj od rozloženia otrasov ekonomiky, aj od toho, ako zareagujú centrálne banky. Rekordná inflácia donútila centrálne banky zvýšiť úrokové sadzby, aby proti nej bojovali.

Inflácia v Spojených štátoch

Americký Federálny rezervný systém zvýšil svoju referenčnú sadzbu o 25 bázických bodov v marci, aby skrotil nárast spotrebiteľských cien. V máji nastal posun o 50 bázických bodov, čo bolo najväčšie zvýšenie za posledných 20 rokov.

Veci stále neboli pod kontrolou a Fed v júni zdvihol svoje sadzby o 75 bázických bodov, čo sa nestalo od roku 1994. Inflácia v Spojených štátoch bola na úrovni 9,1 %, čo znamenalo najväčšie ročné zvýšenie za 40 rokov. Američania vidia infláciu ako najvážnejší problém krajiny a prezident Joe Biden vyhlásil, že riešiť tento problém bude jeho najvyššou vnútroštátnou prioritou.

V júli bolo vidieť náznaky nádeje. Investori očakávali veľké zvýšenie sadzieb, čo sa aj presne stalo, keď Fed zdvihol sadzby o 75 bázických bodov. Tentokrát to nebolo prekvapenie. Inflácia poľavila na úroveň 8,5 % medzi klesajúcimi cenami energií.

Joe Biden 17. augusta podpísal zákon o znížení inflácie, čím dovolil, aby bolo 369 miliárd dolárov investovaných do klimatických a energetických iniciatív, 64 miliárd dolárov putovalo na zníženie cien zdravotného poistenia a zaviedol aj 15 % minimálnu daň z príjmu právnických osôb pre spoločnosti, ktoré zarábajú viac ako 1 miliardu dolárov ročne.

Inflácia v Európe

Zvyšujúce sa ceny tovaru a služieb netrápili európsky kontinent iba v roku 2022, ale už od minulého roka. Euro upadalo a prvýkrát za 20 rokov sme videli, že sa jeho hodnota vyrovnala americkému doláru. V júni vyleteli spotrebiteľské ceny na 9,6 %, čo je historický rekord.

Európska centrálna banka (ECB) nezvýšila svoju referenčnú sadzbu za posledných 11 rokov, ale táto recesia vyzerala príliš katastroficky na to, aby sa ECB mohla pokojne držať bokom. ECB zvýšila 21. júla sadzby vyšším skokom, ako sa očakávalo, konkrétne o 50 bázických bodov, aby bojovala proti inflácii.

Nedávno bolo Spojené kráľovstvo svedkom dvojcifernej inflácie prvýkrát za štyri desaťročia – vyšplhala sa na 10,1 % v júli kvôli zvyšujúcim sa cenám jedla a palív. Toto ide ruka v ruke s tým, že sa mnohí cestujúci hrnú do krajiny, keďže sa zvýšili aj ceny leteniek. Banka Anglicka (BoE) sa neošívala zvýšiť sadzby. Zdvihla cenu pôžičiek od decembra šesťkrát, ale ekonomika naďalej zostáva v mnohých aspektoch ochromená.

Zotavuje sa ekonomika?

Na tejto recesii je zaujímavé, že sa vyskytli rýchle zotavenia, čo nebolo pri predchádzajúcich poklesoch bežné. Po finančnej kríze v roku 2008 trvalo veľkým ekonomikám viac ako štyri roky, aby sa úplne zotavili. Keď použijeme renomovaný index S&P 500 ako príklad, podarilo sa mu získať naspäť vyše polovicu svojich strát v rámci dvoch mesiacov.

ApmeFX-Svoreň-Index S&P500 vymazal za posledné 2 mesiace polovicu tohtoročných strát
Vývoj indexu S&P500 od januára 2022 podnes (Zdroj: Tradingview)

Dnes sú ľudia ochotnejší míňať a investovať. V predchádzajúcich desaťročiach tomu tak nebolo. Nezamestnanosť zostáva všeobecne nízka po celom svete a svetové ekonomiky sa zotavujú rýchlejšie. Turizmus v Európe prekonal hodnoty z doby pred pandémiou, aktivita tovární v Ázii je i naďalej robustná a napriek nárastu počtu prípadov covidu v Číne, sa veci zdajú byť skôr pozitívne.

Reálne veľa záleží na tom, či sa bude Spojeným štátom vodiť lepšie a ako Európa zníži svoju energetickú závislosť na Rusku. Znepokojujúco až 40 % celkovej európskej spotreby plynu v roku 2021 bolo z ruského zemného plynu. Takže zima bude výrazný bod zlomu nielen pre Európu, ale aj pre prepojenú svetovú ekonomiku ako takú.

Čo je nové v Apple? Veľkými novinkami sú iPhone 15 a bezstratový zvuk

29.09.2023

Vo svete technologických inovácii len málo mien vyvoláva toľko očakávaní a vzrušenia ako Apple. S každým ďalším rokom nadšenci Apple a technickí nadšenci netrpezlivo očakávajú najnovšie aktualizácie od giganta z Cupertina. Ani tento rok nie je výnimkou. Ako už býva tradíciou, Apple sa pripravuje na očakávané každoročné uvedenie produktov na trh a [...]

Aké investície sú dnes v kurze? Najviac rastú tzv. ETF fondy

28.08.2023

Populárnosť fondov obchodovaných na burze (ETF) neustále narastá, pričom k tomu prispela aj pandémia Covid-19. Čo však zabezpečilo ich takú obľúbenosť? Jednak ide o ich jednoduché používanie. Ďalšou výhodou zo zoznamu je rozmanitosť, ktorú ponúkajú, a konečne je to ich efektívny prístup k investovaniu s nízkymi nákladmi. Na domácom americkom trhu sa od polovice roku [...]

UnitedHealth Group, víťaz titulu APME FX Top 20 zdravotníckych spoločností 2023

26.07.2023

Zdravotná poisťovňa UnitedHealth Group (UNH) s trhovou kapitalizáciou 451,31 miliardy USD, je najväčším americkým hráčom v tomto sektore. Hodnota akcií spoločnosti zaznamenala rast o 7,2 % po oznámení hospodárskych výsledkov za druhý štvrťrok 2023, ktoré prekonali očakávania. Tržby spoločnosti vzrástli medziročne o 16 % na 92,9 miliardy USD a boli [...]

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 42204x
Priemerná čítanosť článkov: 1279x

Autor blogu

Kategórie