Založ si blog

Do akej miery ovplyvnia nové varianty Covidu európsku ekonomiku?

Európa bude na jeseň čeliť novým ekonomickým problémom. Investovanie má potenciál zmierniť ich dopad.

Pandémia, ktorej stále čelíme, pred dvoma rokmi zásadne otriasla svetovou ekonomikou. Boli sme svedkami bankrotov malých spoločností, prepúšťania ľudí a prakticky by sa dalo povedať, že sa celý svet na istý čas zastavil. Aj keď je situácia s Covidom v tejto chvíli pomerne pokojná, stále existuje veľká pravdepodobnosť, že počet prípadov bude rásť a opäť môže obmedziť svetovú ekonomiku. V nasledujúcich riadkoch som sa pozrel na možné scenáre ďalšieho vývoja a možnosti, ako sa ochrániť pred dôsledkami opätovného spomalenia ekonomiky.

Ako Covid šokoval trhy

Epidémia Covidu sa začala v decembri 2019 v Číne. Keďže sa nachádzala na opačnom konci sveta, nikto  nepredpokladal, že sa dostane aj do Európy a spôsobí na trhoch také škody, aké spôsobila. Keď WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) vyhlásila svetovú pandémiu, viac-menej všetky trhy sa zrútili. Napríklad cena ropy klesla pod nulu, čo znamená, že ropné spoločnosti platili zákazníkom za to, aby si ropu zobrali zo zásobníkov. Tu však hovoríme o nerafinovanej rope,  a nie o produktoch, ktoré sa tankujú do auta na čerpacích staniciach.

ApmeFX_Svoreň_Ropa narástla z mínusových hodnôt na vyše 100 dolárov za 2 roky

Výkonnosť ceny WTI ropy za posledných päť rokov. (Zdroj: Trading Economics)

Kvôli kolapsu sa krajiny rozhodli pre tzv. kvantitatívne uvoľňovanie. Inými slovami, centrálne banky začali tlačiť do ekonomiky viac peňazí. Len za jeden rok sa náklady na Covid nahromadili na 5,2 bilióna dolárov. Napríklad druhá svetová vojna stála 4,7 bilióna dolárov (v dnešných dolároch). Len v Spojených štátoch predstavovali výdavky viac ako 13 biliónov dolárov, čo je viac, ako sa vynaložilo na ich 13 najdrahších vojen dohromady. Prezident Biden dostal do ekonomiky spolu 5,2 bilióna dolárov, aby pomohol spoločnostiam zaplatiť zamestnancov a dlhy, plus poslal bežným ľuďom finančnú podporu v podobe poukážok. Finančná podpora pre ľudí dosiahla spolu približne 1 bilión dolárov.

Na prvé počutie znie dobre, že vlády pomáhali svojim ekonomikám a ľuďom, avšak všetko má svoju cenu. A túto cenu platíme práve teraz, keď čelíme jednej z najväčších inflácií za posledných 40 rokov. Vyšším cenám sme čelili aj počas výluk, keď boli podniky pozastavené a celé hospodárstvo sa spomalilo. Ani náhodou sa však cenové nárasty nedajú porovnať s tými, ktoré sú na trhoch v čase písania tohto článku.

Situácia je dnes po kontrolou, ale…

Zdá sa, že situácia s Covidom je na celom svete pod kontrolou. Väčšina krajín zrušila cestovné obmedzenia, ako aj povinné nosenie rúšok v uzavretých priestoroch. Zdá sa však, že situácia v Číne je ďaleko od spôsobu života v Európe.

Zatiaľ čo zvyšok sveta žil relatívne normálnym životom, Čína bojovala s novými vlnami Covidu. Preto predstavila nové výluky, v niektorých častiach dokonca v dvoch fázach. Viaceré spoločnosti museli byť zatvorené na 2 týždne až 1 mesiac, a to vrátane Tesly a najdôležitejšieho partnera spoločnosti Apple v Ázii, Foxconnu. Napriek tomu, že Čína veľmi pokročila v očkovaní a očakáva sa, že do roku 2023 dosiahne 80 % zaočkovanosť starších ľudí, čelí vysokému počtu infekcií.

Európa a USA však majú odlišný prístup a zákazy cestovania a povinné používanie rúšok v uzavretých priestoroch už dávno neplatia. Ak si však vezmeme napríklad rovnaké obdobie roku 2021, situácia je veľmi podobná. Ľudia mohli cestovať, obmedzenia boli minimálne – väčšinou platilo, že ľudia museli mať negatívny test alebo byť očkovaní, avšak po skončení turistickej sezóny boli opäť zavedené zákazy vstupu do krajín a prísnejšie vnútroštátne opatrenia. Takže na to, ako budú vlády postupovať tento rok, si budeme musieť počkať ešte niekoľko mesiacov.

Čo sa môžeme naučiť zo situácie v Číne?

Ak bude scenár v Európe a Spojených štátoch rovnaký ako teraz v Číne a dôjde k zavedeniu rôznych výluk, ako aj zastaveniu činnosti podnikov, môžeme opäť očakávať veľký prepad hospodárstva. To isté, čo sa stalo Tesle a Applu kvôli Číne, môžeme očakávať aj v prípade spoločností so sídlom v USA a Európe. Spomedzi nich môžeme očakávať, že najväčší úder opäť dostanú cestovné spoločnosti, ako aj cena ropy. Scenár ropy je však v súčasnosti trochu iný, a to z dôvodu vojny medzi Ukrajinou a Ruskom. V dôsledku embarga na ruskú ropu ceny prudko rastú. V niektorých krajinách dosahuje cena nafty dokonca viac ako 2 eurá za liter, zatiaľ čo pred vojnou sa cena pohybovala stabilne niečo nad jedným eurom.

Celkovo možno povedať, že ak budeme nútení k ďalšiemu zablokovaniu a pozastaveniu hospodárstva, bude to veľmi nepríjemný scenár pre už aj tak poškodené hospodárstvo v Európe. A napriek tomu, že časť viny za súčasnú infláciu možno pripísať kvantitatívnemu uvoľňovaniu, Európa sa rozhodla pokračovať v tlačení peňazí, aj keď už bude súčasnej zvyšovať aj úrokové sadzby. Čo v súvislosti s niektorými už spomínanými skutočnosťami nevyzerá ako dobrý nápad a z tohto dôvodu môžeme očakávať veľkú volatilitu na trhoch a najmä všetkého, čo súvisí s eurom ako spoločnou menou.

Trhy sa opäť zotavia, čo je príležitosť pre investície

Covid spôsobil veľký rozruch a šokoval svetové finančné trhy. A hoci nám hrozí, že budeme čeliť ďalšej vlne Covidu, vlády by sa mali poučiť z minulosti a už teraz byť pripravené prijať správne opatrenia v správnom čase. Viac o potrebných opatreniach budeme vedieť v septembri alebo októbri. Asi jedinou istotou v neistých časoch sú dnes akciové trhy. Tie za posledné storočie mnohokrát potvrdili, že po každej kríze sa dokážu vrátiť k rastu a prekonať pôvodné úrovne. To je príležitosť pre bežných ľudí, aby využili aktuálne príležitosti na finančných trhoch a investíciami z aktuálnej situácie vyťažili.

Čo je nové v Apple? Veľkými novinkami sú iPhone 15 a bezstratový zvuk

29.09.2023

Vo svete technologických inovácii len málo mien vyvoláva toľko očakávaní a vzrušenia ako Apple. S každým ďalším rokom nadšenci Apple a technickí nadšenci netrpezlivo očakávajú najnovšie aktualizácie od giganta z Cupertina. Ani tento rok nie je výnimkou. Ako už býva tradíciou, Apple sa pripravuje na očakávané každoročné uvedenie produktov na trh a [...]

Aké investície sú dnes v kurze? Najviac rastú tzv. ETF fondy

28.08.2023

Populárnosť fondov obchodovaných na burze (ETF) neustále narastá, pričom k tomu prispela aj pandémia Covid-19. Čo však zabezpečilo ich takú obľúbenosť? Jednak ide o ich jednoduché používanie. Ďalšou výhodou zo zoznamu je rozmanitosť, ktorú ponúkajú, a konečne je to ich efektívny prístup k investovaniu s nízkymi nákladmi. Na domácom americkom trhu sa od polovice roku [...]

UnitedHealth Group, víťaz titulu APME FX Top 20 zdravotníckych spoločností 2023

26.07.2023

Zdravotná poisťovňa UnitedHealth Group (UNH) s trhovou kapitalizáciou 451,31 miliardy USD, je najväčším americkým hráčom v tomto sektore. Hodnota akcií spoločnosti zaznamenala rast o 7,2 % po oznámení hospodárskych výsledkov za druhý štvrťrok 2023, ktoré prekonali očakávania. Tržby spoločnosti vzrástli medziročne o 16 % na 92,9 miliardy USD a boli [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 43162x
Priemerná čítanosť článkov: 1308x

Autor blogu

Kategórie