Založ si blog

Príklad firmy Medtronic ukazuje, že zdravotnícky segment môže byť v dnešných časoch bezpečným prístavom pre investície

Pri aktuálnom poklese akcií technologických firiem získavajú navrch hodnotové akcie. Nájsť sa dajú aj v zdravotníctve.

Spoločnosť Medtronic bola založená v roku 1949. Pôvodom írska spoločnosť zaoberajúca sa vývojom medicínskej technológie má svoje korene v Dubline ale prevádzkové sídlo firmy by sme našli v USA. Môžeme ju zaradiť medzi svetových lídrov v oblasti vývoja medicínskej technológie s pôsobením vo viac ako 150 krajinách.

Firma s takmer 50-tisíc unikátnymi patentami

V portfóliu spoločnosti Medtronic by sme našli viac ako 49 000 patentov, približne 2,5 miliardy dolárov firma investovala do výskumu a vývoja, a takto by sme mohli pokračovať ďalej… Takýmito míľnikmi sa nemôže pochváliť hociktorá firma. Medzi posledné úspechy patrí aj získanie schválenia od FDA pre najnovšiu generáciu liečiva systému koronárneho stentu. Jedným z cieľov spoločnosti je presadzovanie noviniek a odstraňovanie bariér v starostlivosti, tak aby z týchto inovácií, ktoré zlepšujú životy, mohlo profitovať, čo najviac ľudí.

ESG prístup na poprednom mieste

Firma Medtronic sa snaží byť prospešná aj v prístupe k životnému prostrediu. Svedčí o tom ocenenie od spoločnosti 3BL Media, ktorá zaradila Medtronic do svojho každoročného rebríčka 100 Best Corporate Citizens, pričom vyzdvihla a ocenila výborný ESG prístup, transparentnosť a výkonnosť medzi 1 000 najväčšími americkými spoločnosťami.

Ziskovosť mierne sklamala

Vo februári boli zverejnené štvrťročné výsledky spoločnosti. Ak chceme hodnotiť vývoj akcií, tak Medtronic zažil zmiešaný štvrťrok. Zverejnené tržby počas februára nenaplnili prognózy a upravený štvrťročný zisk prekonal odhady o cent na úrovni 1,37 USD na akciu. Spoločnosť uviedla, že jej posledný štvrťrok bol poháňaný silným dopytom po jej kardiálnych zariadeniach. Medtronic má štyri prevádzkové a reportovateľné segmenty – Kardiovaskulárne portfólio, Medicínske chirurgické portfólio, Neurovedné portfólio a Diabetes Operating Unit, ktoré sa primárne venujú medicínskej terapii.

ApmeFX_Svoreň-Medtronic je zaujímavý tip na investíciu
Výkonnosť spoločnosti Medtronic PLC za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Ziskovosť rastie aj pri stagnujúcich tržbách

K dátumu 28. januára 2022, sa výnosy Medtronic PLC zvýšili o 8 % na hodnotu 23,6 miliardy USD. Pre bežných akcionárov vrástol čistý príjem o 58 % na 3,55 miliardy USD. Výnosy zreteľne odrážajú nárast sektoru Kardiovaskulárnej a cievnej divízie o 8 % na 8,46 miliardy USD, nárast segmentu Restorative Therapes Group o 10 % na 6,48 miliardy USD, nárast v segmente zvyšku sveta o 9 % na 11,48 miliardy USD, nárast segmentu v Spojených štátoch o 6 % na 12,04 miliardy USD. Napriek tomu, že tržby v poslednom vykázanom štvrťroku stagnovali, zisky rástli. Zdravotnícky segment a spoločnosti z neho môžu byť v dnešných časoch „bezpečným prístavom“ pre investorov. Medtronic je jedna z najväčších spoločností a jej trhová hodnota 145 miliárd dolárov z nej robí významného lídra v tomto odvetví a zároveň zaujímavú príležitosť pre investorov.

Čo je nové v Apple? Veľkými novinkami sú iPhone 15 a bezstratový zvuk

29.09.2023

Vo svete technologických inovácii len málo mien vyvoláva toľko očakávaní a vzrušenia ako Apple. S každým ďalším rokom nadšenci Apple a technickí nadšenci netrpezlivo očakávajú najnovšie aktualizácie od giganta z Cupertina. Ani tento rok nie je výnimkou. Ako už býva tradíciou, Apple sa pripravuje na očakávané každoročné uvedenie produktov na trh a [...]

Aké investície sú dnes v kurze? Najviac rastú tzv. ETF fondy

28.08.2023

Populárnosť fondov obchodovaných na burze (ETF) neustále narastá, pričom k tomu prispela aj pandémia Covid-19. Čo však zabezpečilo ich takú obľúbenosť? Jednak ide o ich jednoduché používanie. Ďalšou výhodou zo zoznamu je rozmanitosť, ktorú ponúkajú, a konečne je to ich efektívny prístup k investovaniu s nízkymi nákladmi. Na domácom americkom trhu sa od polovice roku [...]

UnitedHealth Group, víťaz titulu APME FX Top 20 zdravotníckych spoločností 2023

26.07.2023

Zdravotná poisťovňa UnitedHealth Group (UNH) s trhovou kapitalizáciou 451,31 miliardy USD, je najväčším americkým hráčom v tomto sektore. Hodnota akcií spoločnosti zaznamenala rast o 7,2 % po oznámení hospodárskych výsledkov za druhý štvrťrok 2023, ktoré prekonali očakávania. Tržby spoločnosti vzrástli medziročne o 16 % na 92,9 miliardy USD a boli [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 43061x
Priemerná čítanosť článkov: 1305x

Autor blogu

Kategórie