Založ si blog

BNP Paribas hľadá stabilitu a trvalý rast

Líder európskeho bankového sektora BNP Paribas, zasiahnutý problémami tohto roka, sa chystá v blízkej budúcnosti zažiariť.

Pozeráme sa bližšie na štúdiu Apme FX: Bankové skupiny. Dvadsaťdvaročná medzinárodná banková skupina so sídlom v Paríži, ktorej hodnota presahuje 70 miliárd dolárov, bola v roku 2022 utlmená katastrofálnymi poklesmi, ktoré boli spôsobené rastúcou neochotou investorov, podnikov a domácností utrácať a požičiavať si peniaze.

V poslednom čase sa bankovému obrovi darilo prekonávať predchádzajúce čísla a teraz si užíva zisky a slávu. Hoci sa očakáva, že spoločnosť BNP Paribas bude v krátkodobom horizonte otriasaná určitým protivetrom, zdá sa, že celá situácia, ktorá je charakterizovaná opätovným oživením trhu a prinavrátením ochoty utrácať a investovať, je z dlhodobého hľadiska svetlá.

Nedávna výkonnosť

Spoločnosť BNP Paribas nedávno zverejnila svoje výsledky za tretí štvrťrok 2022, ktorý skončil v septembri:

  • Výnos: 12,31 miliardy EUR
  • Prevádzkový zisk: 4,54 miliardy EUR
  • Čistý zisk: 2,76 miliardy EUR

Bol to fenomenálny štvrťrok od brilantného bankára, kedy spoločnosť BNP Paribas prekonala svoje predchádzajúce čísla. Výnos medziročne vzrástol o 8 %, prevádzkový zisk za rok vyskočil o takmer 7 % a čistý zisk narástol v porovnaní s tretím štvrťrokom 2021 o 10 %.

Spoločnosť preukázala silnú odolnosť aj napriek klesajúcim trhom. Poháňal ju zvýšený dopyt trhu po komoditných derivátoch, sadzbách a devízach. Napriek tomu generálny riaditeľ Jean-Laurent Bonnafé poznamenal, že „rýchla akcelerácia výnosov z dlhopisov“ v Európe vytvorila pre spoločnosť neisté trhové podmienky a že politické riziká naďalej ohrozujú spoločnosť.

Zatiaľ čo výnosy zo správy aktív v poslednom štvrťroku upadli, vyššie výnosy zo správy majetku spolu so silným rastom hlavných investícií sa pričinili o nedávnu prosperitu BNP Paribas, čo si možno povšimnúť pri analýze cenového grafu akcií spoločnosti.

Technické hľadisko

Keď sa pozrieme na akcie BNP Paribas (BNP.PA) na grafe z portálu TradingView z technického hľadiska, môžeme vidieť, že cena 53,63 EUR sa pohybuje medzi úrovňou podpory 42 EUR a úrovňou rezistencie blízko 54 EUR. Krátkodobý vývoj nemusí vyzerať príliš optimisticky, ak sa akciám nepodarí prelomiť hranicu rezistencie, ale dlhodobá trajektória vyzerá lepšie.

ApmeFX-Svoren-Banka BNP Paribas sa otriasla z krizy a opat rastie
Vývoj ceny akcie BNP Paribas za posledných 5 rokov (zdroj:Tradingview)

Analytici renomovaných finančných inštitúcií očakávajú ako priemerný konsenzus zvýšenie ceny akcií o 17 EUR na 70 EUR, čo predstavuje 30 % nárast oproti dnešnému oceneniu. Nízky odhad je 61 EUR a najvyššia prognóza sa blíži k 80 EUR.

Budúce vyhliadky

Zdá sa, že budúcnosť banky BNP Paribas je sústredená na exponenciálny rast, ktorý je katalyzovaný akvizíciami a reštrukturalizáciou podnikov. Začiatkom decembra 2022 správcovská spoločnosť BNP Paribas Asset Management (AM) oznámila, že získala väčšinový podiel v dánskej spoločnosti International Woodland, ktorá sa zameriava na poskytovanie udržateľných služieb v oblasti riadenia investícií, poradenských služieb a služieb v oblasti investícií do poľnohospodárstva.

Spoločnosť BNP Paribas takisto veľmi nedávno oznámila, že vytvorí novú obchodnú jednotku s názvom Private Assets, ktorej cieľom je posilniť podnikanie v oblasti správy súkromných aktív pomocou krokov, ako je získavanie finančných prostriedkov od klientov tretích strán.

Ako uviedol Renaud Dumora, zástupca prevádzkového riaditeľa BNP Paribas a vedúci oddelenia investičných a ochranných služieb, trh správy súkromných aktív sa za posledné desaťročie strojnásobil, a preto je jedným z hlavných motorov rastu spoločnosti.

Čo je nové v Apple? Veľkými novinkami sú iPhone 15 a bezstratový zvuk

29.09.2023

Vo svete technologických inovácii len málo mien vyvoláva toľko očakávaní a vzrušenia ako Apple. S každým ďalším rokom nadšenci Apple a technickí nadšenci netrpezlivo očakávajú najnovšie aktualizácie od giganta z Cupertina. Ani tento rok nie je výnimkou. Ako už býva tradíciou, Apple sa pripravuje na očakávané každoročné uvedenie produktov na trh a [...]

Aké investície sú dnes v kurze? Najviac rastú tzv. ETF fondy

28.08.2023

Populárnosť fondov obchodovaných na burze (ETF) neustále narastá, pričom k tomu prispela aj pandémia Covid-19. Čo však zabezpečilo ich takú obľúbenosť? Jednak ide o ich jednoduché používanie. Ďalšou výhodou zo zoznamu je rozmanitosť, ktorú ponúkajú, a konečne je to ich efektívny prístup k investovaniu s nízkymi nákladmi. Na domácom americkom trhu sa od polovice roku [...]

UnitedHealth Group, víťaz titulu APME FX Top 20 zdravotníckych spoločností 2023

26.07.2023

Zdravotná poisťovňa UnitedHealth Group (UNH) s trhovou kapitalizáciou 451,31 miliardy USD, je najväčším americkým hráčom v tomto sektore. Hodnota akcií spoločnosti zaznamenala rast o 7,2 % po oznámení hospodárskych výsledkov za druhý štvrťrok 2023, ktoré prekonali očakávania. Tržby spoločnosti vzrástli medziročne o 16 % na 92,9 miliardy USD a boli [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

migranti

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 42227x
Priemerná čítanosť článkov: 1280x

Autor blogu

Kategórie