Založ si blog

Sú farmaceutické spoločnosti pripravené na Omikron?

Mutácia Omikron, ktorá sa do sveta rozšírila z Juhoafrickej republiky, vyvoláva  obavy. Zatiaľ čo ešte v pondelok sa šéf Pfizeru Scott Gottlieb vyjadril, že s tromi dávkami očkovania bude mať pacient solídnu ochranu proti novej mutácii, riaditeľ americkej spoločnosti Moderna si to nemyslí[1]. Na jeho slová už zareagovali aj burzy. Ceny ropy i akcií išli dole, a to ako v Británii, tak aj v Nemecku, Francúzsku alebo v Hongkongu. [2]

Ako Moderna, tak aj Pfizer, ktoré sa stali hlavnými dodávateľmi vakcín vo svete, teraz pracujú na vakcíne proti novej mutácii Omikron. Tá podľa Svetovej zdravotníckej organizácie predstavuje „veľmi vysoké riziko“. Na novom variante vakcíny, ktorá by pacientov ochránila aj pred Omikronom, pracujú aj vedci v ďalších vakcinačných kolosoch, ako sú AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinovac Biotech a ďalšie.

Vedci a zdravotnícki predstavitelia ešte musia určiť, či variant, ktorý bol prvýkrát identifikovaný v Južnej Afrike, je odolný voči súčasným štruktúram vakcín, pričom Svetová zdravotnícka organizácia varovala, že posúdenie jeho plného potenciálu môže trvať „niekoľko týždňov“.

Ako môže Omikron ovplyvniť trh? 

COVID-19 spôsobil zmätok v ekonomike a akciový trh zaznamenal v roku 2020 počas počiatočných štádií pandémie jeden z najprudších poklesov v histórii. Odvtedy sme mohli sledovať rôzne reakcie trhov na pribúdajúce mutácie a s nimi súvisiace riziká. Ako sa situácia bude vyvíjať ohľadom rozšírenia Omikronu je zatiaľ otázne. Vedci stále skúmajú nové dáta, ktoré by mali do situácie priniesť lepší prehľad. 

Akciový trh môže byť nepredvídateľný, takže je takmer nemožné s istotou povedať, ako bude reagovať. Keď počet nových prípadov COVID-19 v júli a auguste vzrástol v dôsledku šírenia delta variantu, index S&P 500 z väčšej časti pokračoval v raste. [3]

Nie je možné s istotou povedať, ako Omikron ovplyvní trh. Aj keď by sme mohli v budúcnosti vidieť pokles, je tu tiež šanca, že trh bude pokračovať v raste. [4] A bez ohľadu na to, čo sa stane, bude ťažké presne určiť, aké faktory spôsobili pohyb trhu.

Ako sú na tom farmaceutické spoločnosti?

Zásobám vakcín proti Covid-19 sa za posledný mesiac darilo dobre. Moderna (NASDAQ: MRNA) a Pfizer (NYSE: PFE) – dvaja poprední dodávatelia vakcíny proti Covid – zaznamenali od začiatku apríla nárast cien akcií prakticky každý měsíc.[5] To platí aj pre Pfizer (PFE), zatiaľ čo Johnson & Johnson (JNJ) a Novavax (NVAX) boli tiež aktívne.

Varovania výrobcov vakcín týkajúce sa nového variantu Omikron spôsobili, že akcie sa v posledných dňoch prepadli.[6]  No zatiaľ sa aspoň Moderna a Pfizer držia. Konkrétne, spoločnosť Moderna uviedla, že môže mať vakcínu pripravenú len za niekoľko mesiacov, aby odrazila nový variant. 

Akcie Moderny zasiahla korekcia

Začiatkom tohto mesiaca však akcie Moderna klesli o 57 % z maxima po tom, čo spoločnosť vydala neuspokojivú štvrťročnú správu[7]. Pri pohľade na posledné mesiace roka Moderna uviedla, že predaj svojej vakcíny proti koronavírusu mRNA-1273 vidí v oblasti 15 až 18 miliárd USD, čo je pokles oproti predchádzajúcej prognóze 20 miliárd USD na základe podpísaných zmlúv, a to uprostred širších výrobných problémov. Tržby za fiškálny rok 2022 by podľa Moderny boli pravdepodobne v rozmedzí 17 až 20 miliárd dolárov.

Moderna dosiahla zisk vo výške 7,70 USD na akciu v 3. kvartáli, čo je nárast zo straty 59 centov na akciu za rovnaké obdobie minulého roka. Tržby skupiny tiež nesplnili odhady analytikov a dosiahli 4,969 miliardy USD – oproti odhadom analytikov vo výške 6,2 miliardy USD.

Akcie Moderna na začiatku obchodovania klesli o 17,2 % po zverejnení ziskov, čo predstavuje 285,80 USD za kus, vďaka čomu sú akcie spoločnosti stále v zisku  173,2 %[8].

Paul Burton, CMO spoločnosti Moderna v nedeľu pre BBC oznámil, že nová vakcína by mohla byť pripravená „vo veľkých množstvách“ začiatkom budúceho roka, ak variant Omikron preukáže odolnosť voči súčasným dávkam[9].

Výsledky niektorých sa zlepšujú vďaka zaočkovanosti

Minulý týždeň spoločnosť Pfizer zverejnila  pozitívne výsledky za 3. štvrťrok s príjmami 24,1 miliardy USD v porovnaní s našou prognózou 23,5 miliardy USD a konsenzuálnym odhadom 22,6 miliardy USD. Konečný výsledok spoločnosti vo výške 1,34 USD na akciu a upravenom základe vzrástol medziročne o solídnych 133 % a v porovnaní s prognózou analytikov 1,35 USD a konsenzuálnym odhadom 1,08 USD. Očkovacia látka proti Covid-19 bola aj naďalej kľúčovým motorom rastu s obratom 13 miliárd USD počas štvrťroka[10].

Očakáva sa, že predaj vakcíny proti Covid-19 bude klesať s rastúcou celosvetovou mierou zaočkovanosti, ale perorálne tabletky proti Covid-19 by mohli v nadchádzajúcich rokoch získať pre Pfizer nový príjem. Očakáva sa, že rast ziskov spoločnosti Pfizer v nasledujúcich rokoch bude lepší ako predchádzajúce odhady analytikov.[11]

Farmaceutické spoločnosti hľadajú aj iné riešenia 

Johnson & Johnson (JNJ): Na rozdiel od väčšiny ostatných kandidátov na vakcínu, ktorí si pravdepodobne vyžadujú dve injekcie, J&J sa zameriava na jednodávkovú vakcínu. Zatiaľ čo spoločnosť musela v polovici októbra pozastaviť pokusy po tom, čo bola u dobrovoľníka hlásená choroba, spoločnosť sa teraz pripravuje na obnovenie pokusov. 

Okrem toho existuje možnosť, že očkovanie proti Covid-19 bude prebiehajúcim procesom, ktorý si bude vyžadovať pravidelné posilňovacie dávky, pravdepodobne s novými formuláciami, na ochranu pred novými variantmi vírusu a potenciálne znižujúcou imunitou. Posilňovacia injekcia COVID je dodatočná dávka očkovacej látky podaná po tom, ako sa ochrana poskytovaná pôvodnými injekciami začala časom znižovať. Pfizer aj Moderna pracujú na vývoji booster dávok svojich vakcín, čo by mohlo znamenať, že výrobcovia vakcín budú mať opakujúce sa príjmy z toho, čo sa pôvodne javilo ako jednorazový vakcínový produkt[12].


[1] https://www.ft.com/content/27def1b9-b9c8-47a5-8e06-72e432e0838f

[2] Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov

[3] Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov

[4] Výhľadové vyhlásenia vychádzajú z predpokladov a aktuálnych očakávaní, ktoré môžu byť nepresné, alebo z aktuálneho ekonomického prostredia, ktoré sa môže zmeniť. Takéto vyhlásenia nezaručujú budúcu výkonnosť. Zahŕňajú riziká a ďalšie neistoty, ktoré sa dajú ťažko predvídať. Výsledky sa môžu podstatne líšiť od výsledkov vyjadrených alebo implikovaných v akýchkoľvek výhľadových vyhláseniach.

[5] Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov

[6] Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov

[7] https://www.thestreet.com/markets/moderna-stock-slides-on-q3-earnings-miss-covid-vaccine-sales-cut

   Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov

[8] https://www.thestreet.com/report/get-report?ticker=MRNA

   Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov

[9] https://www.thestreet.com/markets/moderna-stock-surges-as-drugmaker-sees-early-2022-omicron-vaccine

[10] https://www.thestreet.com/markets/moderna-stock-surges-as-drugmaker-sees-early-2022-omicron-vaccine

[11] https://www.forbes.com/sites/greatspeculations/2021/11/09/will-pfizer-stock-continue-to-rise/?sh=45a887536745

Výhľadové vyhlásenia vychádzajú z predpokladov a aktuálnych očakávaní, ktoré môžu byť nepresné, alebo z aktuálneho ekonomického prostredia, ktoré sa môže zmeniť. Takéto vyhlásenia nezaručujú budúcu výkonnosť. Zahŕňajú riziká a ďalšie neistoty, ktoré sa dajú ťažko predvídať. Výsledky sa môžu podstatne líšiť od výsledkov vyjadrených alebo implikovaných v akýchkoľvek výhľadových vyhláseniach.

[12] https://dashboards.trefis.com/data/companies/JNJ/no-login-required/WbzxPFeY/Better-Bet-Than-JNJ-Stock-industry-Peers

Výhľadové vyhlásenia vychádzajú z predpokladov a aktuálnych očakávaní, ktoré môžu byť nepresné, alebo z aktuálneho ekonomického prostredia, ktoré sa môže zmeniť. Takéto vyhlásenia nezaručujú budúcu výkonnosť. Zahŕňajú riziká a ďalšie neistoty, ktoré sa dajú ťažko predvídať. Výsledky sa môžu podstatne líšiť od výsledkov vyjadrených alebo implikovaných v akýchkoľvek výhľadových vyhláseniach.

Peter Svoreň, Apme FX

Čo je nové v Apple? Veľkými novinkami sú iPhone 15 a bezstratový zvuk

29.09.2023

Vo svete technologických inovácii len málo mien vyvoláva toľko očakávaní a vzrušenia ako Apple. S každým ďalším rokom nadšenci Apple a technickí nadšenci netrpezlivo očakávajú najnovšie aktualizácie od giganta z Cupertina. Ani tento rok nie je výnimkou. Ako už býva tradíciou, Apple sa pripravuje na očakávané každoročné uvedenie produktov na trh a [...]

Aké investície sú dnes v kurze? Najviac rastú tzv. ETF fondy

28.08.2023

Populárnosť fondov obchodovaných na burze (ETF) neustále narastá, pričom k tomu prispela aj pandémia Covid-19. Čo však zabezpečilo ich takú obľúbenosť? Jednak ide o ich jednoduché používanie. Ďalšou výhodou zo zoznamu je rozmanitosť, ktorú ponúkajú, a konečne je to ich efektívny prístup k investovaniu s nízkymi nákladmi. Na domácom americkom trhu sa od polovice roku [...]

UnitedHealth Group, víťaz titulu APME FX Top 20 zdravotníckych spoločností 2023

26.07.2023

Zdravotná poisťovňa UnitedHealth Group (UNH) s trhovou kapitalizáciou 451,31 miliardy USD, je najväčším americkým hráčom v tomto sektore. Hodnota akcií spoločnosti zaznamenala rast o 7,2 % po oznámení hospodárskych výsledkov za druhý štvrťrok 2023, ktoré prekonali očakávania. Tržby spoločnosti vzrástli medziročne o 16 % na 92,9 miliardy USD a boli [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 42209x
Priemerná čítanosť článkov: 1279x

Autor blogu

Kategórie