Založ si blog

Tretie dávka vakcíny je na ceste

Svet aktuálne bojuje proti novému variantu koronavírusu Delta, ktorý je vysoko nákazlivý a bol prvýkrát identifikovaný v Indii v decembri koncom minulého roku. Rovnako ako predchádzajúce varianty, aj Delta sa rozšírila do  krajín po celom svete, vrátane Spojeného kráľovstva, kde je v súčasnosti zodpovedná za približne 99 % nových prípadov. V súvislosti s touto skutočnosťou, ale aj kvôli postupnému oslabeniu účinku prvých dvoch dávok vakcín, odborníci odporúčajú aplikáciu tretej dávky. 

Spoločnosť Pfizer nedávno informovala, že účinnosť jej látky s postupom času klesá a štyri mesiace po druhej dávke ochrana padá približne na 84%. Potrebu tretej dávky v budúcnosti vidí aj firma Moderna, a to najmä kvôli mutácii nového vírusu Delta.

Firmy uviedli už vo februári tohto roka, že testujú tretiu dávku vakcíny, aby lepšie porozumeli imunitnej odpovedi proti novým variantom vírusu. Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) nedávno zmenil a doplnil povolenia na núdzové použitie (EUA) tretej dávky pre vakcínu Pfizer-BioNTech a Moderna, aby bolo možné ich použiť pre rizikové skupiny ľudí, lekárov a tých, ktorí s vírusom prichádzajú do každodenného kontaktu kvôli svojmu povolaniu.

Celý rad krajín už schválil očkovanie ďalšou dávkou

Prvými krajinami, ktoré oznámili plány na tretiu dávku už v priebehu tohto leta boli Izrael a Maďarsko. Po nich nasledoval celý rad krajín v Európe, ale aj USA, ktoré oznámili verejnosti, že budú ponúkať ďalšiu dávku vakcíny na jeseň a to hlavne z dôvodu narastajúcich prípadov Delta vírusu. Očkovanie treťou vakcínou už schválilo napríklad aj Rakúsko, Belgicko, Chorvátsko, Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Slovensko, Slovinsko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Írsko, Holandsko, Malta, USA, Írsko, Srbsko, a Veľká Británia.

Dôvody vakcinácie

Epidemiológovia zistili, že variant Delta dvakrát zvyšuje pravdepodobnosť hospitalizácie, a že vakcíny AstraZeneca-Oxford a Pfizer-BioNTech sú účinné pri znižovaní tohto rizika. V štúdii zverejnenej Pfizer a BioNTech informovali, že tretia dávka vakcíny proti COVID-19 „výrazne“ zvýšila ochranu organizmu pred variantom Delta v porovnaní so štandardným režimom dvoch dávok. Hladiny protilátok voči pôvodnému variantu koronavírusu by sa mali zvýšiť päť až desaťnásobne oproti podaniu dvoch dávok.

Koncom minulého mesiaca Národný inštitút zdravia začal testovať aj novú očkovaciu látku od spoločnosti Moderna.

Ozývajú sa zástancovia aj kritici

Tretia vakcína je zatiaľ otázkou tých najrizikovejších skupín. Vedci uvažujú o tom, že “boostovacia” dávka u mladších vekových skupín nemusí dávať zmysel, pretože je podľa nich lepšie, ak sa telo mladšej vekovej kategórie popasuje s vírusom samé.

Tretie očkovanie vyvoláva aj silnú vlnu kritiky, napríklad zo strany Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá oponuje,  že názor vedcov zatiaľ nie jednotný v tom, či tretia dávka podaná ľuďom, ktorí už dve dostali, naozaj účinne bráni v šírení koronavírusu. Ako informovala agentúra DPA, podľa WHO by mala mať prednosť vakcinácia v chudobnejších krajinách, kde očkovacie látky chýbajú. 

Bez ohľadu na to, ktorý názor by mal byť správny, jedno je isté, a to, že očkovanie ktoroukoľvek zo súčasných dostupných vakcín je jedným zo spôsobov, ako prerušiť cyklus šírenia tým, že sa vírusom nebude môcť infikovať neočkovaný hostiteľ, čo by mohlo spôsobiť ďalšie vlny mutácií a s nimi súvisiace nárasty počtov ochorení alebo úmrtí.

Peter Svoreň, APME FX

Upozornenie na riziká:

CFD sú komplexné nástroje a prinášajú vysoké riziko rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu, pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom príde o 0% účtov retailových investorov. Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty peňazí.

Právne informácie:

APME FX TRADING EUROPE LTD. je spoločnosť regulovaná a dohliadaná cyperskou komisiou pre cenné papiere a burzu s licenčným číslom CIF 335/17 so sídlom 21 Kyriakou Oikonomou. 3040. Limassol Cyprus. Prečítajte si Upozornenie na riziká, Zásady ochrany osobných údajov, Obchodné podmienky, Používanie webových stránok, Dokument s kľúčovými informáciami – CFD – Komodity, Dokument s kľúčovými informáciami – FOREX.

Čo je nové v Apple? Veľkými novinkami sú iPhone 15 a bezstratový zvuk

29.09.2023

Vo svete technologických inovácii len málo mien vyvoláva toľko očakávaní a vzrušenia ako Apple. S každým ďalším rokom nadšenci Apple a technickí nadšenci netrpezlivo očakávajú najnovšie aktualizácie od giganta z Cupertina. Ani tento rok nie je výnimkou. Ako už býva tradíciou, Apple sa pripravuje na očakávané každoročné uvedenie produktov na trh a [...]

Aké investície sú dnes v kurze? Najviac rastú tzv. ETF fondy

28.08.2023

Populárnosť fondov obchodovaných na burze (ETF) neustále narastá, pričom k tomu prispela aj pandémia Covid-19. Čo však zabezpečilo ich takú obľúbenosť? Jednak ide o ich jednoduché používanie. Ďalšou výhodou zo zoznamu je rozmanitosť, ktorú ponúkajú, a konečne je to ich efektívny prístup k investovaniu s nízkymi nákladmi. Na domácom americkom trhu sa od polovice roku [...]

UnitedHealth Group, víťaz titulu APME FX Top 20 zdravotníckych spoločností 2023

26.07.2023

Zdravotná poisťovňa UnitedHealth Group (UNH) s trhovou kapitalizáciou 451,31 miliardy USD, je najväčším americkým hráčom v tomto sektore. Hodnota akcií spoločnosti zaznamenala rast o 7,2 % po oznámení hospodárskych výsledkov za druhý štvrťrok 2023, ktoré prekonali očakávania. Tržby spoločnosti vzrástli medziročne o 16 % na 92,9 miliardy USD a boli [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 42919x
Priemerná čítanosť článkov: 1301x

Autor blogu

Kategórie