Založ si blog

Pandémia ekonomicky pomohla celému zdravotníckemu sektoru, lídrom sú farmaceutické firmy s vakcínami

Farmaceutická skupina Pfizer zaznamenala vďaka vakcínam medziročný nárast tržieb o 42 percent v prvom tohtoročnom kvartáli a pre celý tento rok počíta s tržbami medzi 70,5 a 72,5 miliardy dolárov. To by bolo o skoro 70 percent viac ako vlani. BioNTech a Moderna zaznamenali nárasty obratu o stovky percent, v rovnakom rozmere vzrástla tiež ich trhová hodnota. A vzhľadom na očakávania šíreniu mutácií vírusu možno podľa štúdie investičnej spoločnosti APME FX predpokladať, že sa úspech s vakcínami týchto spoločností bude aj vďaka vývoju ďalších generácií vakcín premietať aj naďalej do ich hospodárskych výsledkov.

Vakcinačných lídrov by nemusel ohroziť ani rozširujúci sa počet firiem, ktorých vakcíny získajú povolenie pre podávanie od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv alebo Európskej agentúry pre lieky. Dopyt po vakcínach proti koronavírusu totiž len tak nezoslabne. Je potrebné si uvedomiť, že popri ekonomicky vyspelých krajinách bude dopyt silnieť tiež v štátoch rozvojového sveta, producenti vakcíny teda odbyt pravdepodobne budú mať zaistený.

Pozitívny vplyv pandémie na hospodárenie firiem zo zdravotníckeho sektora zaznamenali aj výrobcovia liekov na samotnú chorobu Covid-19. Medzi nich patrí napríklad spoločnosti Regeneron, Gilead Sciences alebo Eli Lilly. A to aj napriek tomu, že ich lieky sú často schválené len ako experimentálne terapie alebo majú zelenú pre núdzové použitie. Význam liekov na covid však bude veľmi pravdepodobne narastať, pretože budú vhodným doplnkom k vakcínam tam, kde očkovanie nebude postupovať dostatočne rýchlo, aby šíreniu nákazy zabraňovalo.

Rastúca popularita farmafirem

Farmaceutickým spoločnostiam sa ale tiež podarilo znovu nadobudnúť priazeň verejnosti. Podľa prieskumu americkej analytickej spoločnosti Data for Progress, ktorý prebehol koncom tohtoročného marca, sa 56 percent ľudí stavia k farmaceutickým spoločnostiam kladne. Pritom ešte na jeseň roku 2019 pozitívny názor na „farmafirmy“ vyjadrilo len 48 respondentov a skoro dve pätiny sa na tieto spoločnosti dívali vyložene negatívne. Dnes sa k nim s dešpektom stavia len necelá štvrtina opýtaných.

Koronavírusová pandémia ale bude mať aj svoje strednodobé dopady. Súvisí to najmä s tým, že kvôli hospitalizáciám covid pozitívnych pacientov muselo dochádzať k odkladu starostlivosti, ktorú bolo možné odložiť. Zdravotníci budú po pandémiu doháňať manko, čo bude zvyšovať dopyt po zdravotníckom materiáli, nástrojoch, prístrojoch a ďalších pomôckach, ktoré sa pri bežných výkonoch používajú. To je pozitívna správa pre výrobcov a dodávateľov tohto druhu zdravotníckeho tovaru.

Vakcíny tvoria nových miliardárov

Za jednoznačných víťazov koronavírusovej katastrofy možno už teraz vyhlásiť farmaceutické spoločnosti, ktoré dokázali v rekordne krátkom čase uviesť na trh účinné a bezpečné vakcíny proti SARS-CoV-2. Ide v prvom rade o konzorcium firiem Pfizer a BioNTech, ktorým sa podarilo takmer nemožné. Necelý rok od vypuknutia pandémie dokázali vyvinúť, otestovať a získať schválenie od regulátorov v USA i Európskej únii pre očkovaciu látku, ktorá zjavne hrá zásadnú úlohu pri potláčaní šírenia nákazy.

Podobný husársky kúsok predviedli tiež spoločnosti AstraZeneca, Moderna a neskôr Johnson & Johnson. Spoločnosti BioNTech a Moderna sa navyše „vďaka“ pandémii predrali na samú špici vývoja a produkcie vakcín založených na úplne novej technológii, známe ako mRNA. Pre BioNTech a Modernu to znamenalo takisto nezanedbateľný ekonomický úspech, manažéri spojení s jednou či druhou spoločnosťou sa dostali na zoznam miliardárov magazínu Forbes. Napríklad výkonný riaditeľ a spoluzakladateľ BioNTechu Ugur Sahin je momentálne 727. najbohatším človekom planéty.

——————————————————————————————————————–

APME FX TRADING EUROPE LTD profil spoločnosti: 

APME FX TRADING EUROPE LTD je cyperská investičná firma (CIF) pod dohľadom a reguláciou Cyperskej komisie pre cenné papiere (CySEC). APME FX TRADING EUROPE LTD poskytuje obchodné príležitosti v dynamickom prostredí trhu Forex. 

Viac informácií na www.apmefx.com

Peter Svoreň, výkonný riaditeľ APME FX TRADING EUROPE: 

Peter Svoreň riadi medzinárodné operácie APME FX TRADING EUROPE a je zodpovedný za pôsobenie v strednej Európe. Je súčasťou vrcholného manažmentu APME FX TRADING EUROPE, vedie oddelenie investičného výskumu a je členom výboru pre riadenie rizík. Peter je držiteľom inžinierskeho titulu v odbore Podniková ekonomika a management. Okrem práce na zadaných projektoch sa zaujíma o nové technológie a najnovšie trendy na finančných trhoch.

Varovanie pred rizikom: CFD sú zložité nástroje a prinášajú vysoké riziko straty peňazí kvôli pákovému efektu. 25% účtov retailových investorov prichádza o peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako fungujú CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty peňazí.

Vylúčenie zodpovednosti: Analýzy tvoria iba marketingovú komunikáciu a čitatelia by nemali brať obsah analýz ako investičné poradenstvo alebo investičný prieskum alebo výzvu k akejkoľvek transakcii. Analýzy sú vypracované len na informačné účely a predstavujú názor našich finančných analytikov, ktorí nepripravujú obsah analýz v súlade s právnymi požiadavkami na podporu nezávislosti Investičného prieskumu. Spoločnosť APME FX TRADING EUROPE LTD a jej príslušné osoby nezaručujú presnosť, platnosť, včasnosť alebo úplnosť akýchkoľvek informácií poskytnutých v analýzach a nepreberajú zodpovednosť za akékoľvek straty vyplývajúce z akýchkoľvek investícií uskutočnených na základe poskytnutých informácií. Minulá výkonnosť nezaručuje ani nepredpovedá budúce výsledky.

Čo je nové v Apple? Veľkými novinkami sú iPhone 15 a bezstratový zvuk

29.09.2023

Vo svete technologických inovácii len málo mien vyvoláva toľko očakávaní a vzrušenia ako Apple. S každým ďalším rokom nadšenci Apple a technickí nadšenci netrpezlivo očakávajú najnovšie aktualizácie od giganta z Cupertina. Ani tento rok nie je výnimkou. Ako už býva tradíciou, Apple sa pripravuje na očakávané každoročné uvedenie produktov na trh a [...]

Aké investície sú dnes v kurze? Najviac rastú tzv. ETF fondy

28.08.2023

Populárnosť fondov obchodovaných na burze (ETF) neustále narastá, pričom k tomu prispela aj pandémia Covid-19. Čo však zabezpečilo ich takú obľúbenosť? Jednak ide o ich jednoduché používanie. Ďalšou výhodou zo zoznamu je rozmanitosť, ktorú ponúkajú, a konečne je to ich efektívny prístup k investovaniu s nízkymi nákladmi. Na domácom americkom trhu sa od polovice roku [...]

UnitedHealth Group, víťaz titulu APME FX Top 20 zdravotníckych spoločností 2023

26.07.2023

Zdravotná poisťovňa UnitedHealth Group (UNH) s trhovou kapitalizáciou 451,31 miliardy USD, je najväčším americkým hráčom v tomto sektore. Hodnota akcií spoločnosti zaznamenala rast o 7,2 % po oznámení hospodárskych výsledkov za druhý štvrťrok 2023, ktoré prekonali očakávania. Tržby spoločnosti vzrástli medziročne o 16 % na 92,9 miliardy USD a boli [...]

Aktuálna informácia, horúca novinka, práve sa stalo, PRAVDA, mimoriadna správa, mimoriadne1, mim1

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29

Na mieste zasahujú dve pozemné ambulancie záchrannej zdravotnej služby aj posádka záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 43037x
Priemerná čítanosť článkov: 1304x

Autor blogu

Kategórie